În România, vremea rea continuă sunt zone în care vântul şi zăpada vor face prăpăd

De Jurnalul Național Actuale Meteo 120 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Vremea va fi rea în toată țara, deși ne apropiem de ultima lună de primăvară, temperaturile sunt în scădere și ploile au pus stăpânire pe întreg teritoriul. Meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea, respectiv un cod portocaliu de viscol.

Ninsorile pun stăpânire pe România

Luna aprilie a adus temperaturi extrem de ridicate la început și ne-am bucurat din plin de o vreme de vară. Însă, bucuria nu a ținut pentru că atmosfera s-a schimbat complet de câteva zile și ploile au pus stăpânire pe majoritarea zonelor.

După o perioadă extrem de călduroasă, vremea surprinde din nou. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) trage un semnal de alarmă asupra unui schimb brusc în condițiile meteo, pregătindu-ne pentru un nou val de ninsori, ploi și vânt puternic.

Concret, meteorologii au emis alerte noi, avertizând cu privire la ninsori abundente, ploi și vânt, care vor afecta diferite regiuni. Deși ne-am putea aștepta la aceste fenomene în sezonul rece, schimbările climatice ne fac surprize chiar înainte de Paște.

În special în zonele montane, meteorologii spun că se va depunde un strat consistent de zăpadă. Din cauza condițiilor precare, specialiștii recomandă șoferilor să fie pregătiți pentru orice și să echipeze corect mașinile.

Practic, ANM a emis un cod portocaliu pentru trei județe, semnalând că riscul de viscol este ridicat. Acest cod portocaliu este valabil în special pentru zonele montane din județele Argeș, Prahova și Dâmbovița, situate la altitudini de peste 1.800 de metri.

Concret, alerta este în vigoare de la ora 21:10 până la miezul nopții, iar meteorologii atrag atenția asupra intensificării puternice a vântului, cu rafale care ar putea depăși viteze de 120 km/h. Acest fenomen poate duce la formarea de viscol, afectând vizibilitatea și generând condiții periculoase pentru cei care se află în zona afectată.

Cum va fi vremea în următoarea lună

În săptămâna cuprinsă între 22 și 28 aprilie 2024, temperaturile vor fi mai scăzute decât media pentru această perioadă în regiunile vestice și nord-vestice ale țării. În zona sud-est, însă, se vor înregistra valori termice mai ridicate.

Cu toate acestea, în restul teritoriului, temperaturile vor fi în general apropiate de normale. În ceea ce privește precipitațiile, vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, în special în zonele deluroase din sud.

Iar în săptămâna următoare, între 29 aprilie și 5 mai 2024, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât de obicei, în special în regiunile nord-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile sud-estice, în timp ce în nord-vest sunt posibile deficite locale. În restul teritoriului, se prognozează că precipitațiile vor fi în general apropiate de normale.

 

Pentru perioada 6-12 mai 2024, se estimează că temperatura medie a aerului va fi în general apropiată de normale, afectând întreaga țară. Regimul pluviometric va fi, de asemenea, în general apropiat de cel normal pentru acest interval de timp, în cea mai mare parte a României.

În ultima săptămână a perioadei analizate, între 13 și 19 mai 2024, valorile termice vor fi ușor peste media obișnuită pentru această perioadă, pe întreg teritoriul țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normale pentru această perioadă, afectând toate regiunile.

Sursa – playtech.ro