În Rusia are loc parada militară faraonică, de Ziua Victoriei, unde Putin arată armele cu care amenință Europa

De Jurnalul Național Actuale Cultură Externe 112 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
La exact 2 zile de la depunerea jurământului pentru noul mandat de 6 ani, are loc o paradă militară faraonică în Rusia, de Ziua Victoriei. Este cel mai bun prilej pentru Vladimir Putin să arate armele cu care amenință Europa, și chiar asta face.

Occidentul asistă la o paradă militară faraonică în Rusia, de Ziua Victoriei

După ce a asistat la simulacrul alegerilor prezidențiale și, ulterior, depunerea jurământulului pentru un nou mandat, pe 7 mai, astăzi Occidentul asistă, și nu fără tensiuni, la o paradă militară faraonică în Rusia, de Ziua Victoriei.

Într-un discurs rostit în Piața Roșie în fața a mii de soldați îmbrăcați în ținută de ceremonie, Vladimir Putin a lăudat armata sa care luptă în Ucraina și a acuzat elitele occidentale că „alimentează conflicte în întreaga lume”.

În declaraţiile sale, „Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală, dar, în același timp, nu vom permite nimănui să ne amenințe.

Forțele noastre strategice sunt mereu în alertă. Dragi prieteni, Rusia traversează acum o perioadă dificilă, crucială.

Soarta Patriei, viitorul ei depinde de fiecare dintre noi”, a declarat Putin, adresându-se la parada de Ziua Victoriei.

Parada din 9 mai marchează victoria Uniunii Sovietice în fața Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial și a devenit cea mai importantă sărbătoare publică din Rusia, în timp ce Putin pune țara ferm pe picior de luptă.

Vladimir Putin arată armele cu care amenință Europa

Președintele rus a încadrat în mod repetat lupta actuală împotriva Ucrainei ca fiind o luptă existențială împotriva nazismului. În același context, la începutul acestei săptămâni, el a ordonat armatei ruse să organizeze exerciții de testare de arme nucleare la care să participe marina și trupele aflate în apropierea Ucrainei.

Dar, pe lângă faptul că și-a intensificat retorica nucleară, Ziua Victoriei este și un prilej extrem de important pentru ca Vladimir Putin să arate armele cu care amenință Europa, fiind vorba de arsenalul nuclear al Rusiei.

Aceste mișcări vin și în contextul în care Rusia a renunțat anul trecut la ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare și s-a retras dintr-un acord-cheie de reducere a armelor cu Statele Unite.

Parada de Ziua Victoriei are loc în Piața Roșie, cu coloane de echipamente militare rusești, inclusiv rachete avansate și sisteme de apărare aeriană, precum și mii de militari.

Opt lideri mondiali invitați să participe la parada de azi

Rusia invită deseori reprezentanți din țările pe care le consideră prietene la acest eveniment, deși participarea a scăzut chiar înainte de a trimite trupe în Ucraina la începutul anului 2022, pe fondul conflictului cu Occidentul.

Opt lideri mondiali erau programați să participe la parada de joi, a relatat săptămâna aceasta presa de stat rusă, citând un consilier al Kremlinului, șefii a cinci țări ex-sovietice, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan, precum și liderii din Cuba, Laos și Guineea-Bissau.

Parada militara faraonica in Rusia, de Ziua Victoriei. Putin arata armele cu care ameninta Europa

Într-o mutare neașteptată, Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a anunțat că nu va participa, în contextul unei dispute între cei doi aliați, deși se afla miercuri seara la Moscova pentru un summit regional.

Vladimir Putin și-a dorit o paradă militară faraonică în Rusia

Discursul lui Putin de Ziua Victoriei are loc în timp ce trupele sale fac progrese în Ucraina și imediat după ce a depus jurământul pentru un al cincilea mandat fără precedent.

Șeful Kremlinului, în vârstă de 71 de ani, conduce Rusia de la începutul secolului, asigurându-și un nou mandat de șase ani în martie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale lipsite de orice opoziție.

Astfel, „Suntem o națiune unită și măreață și, împreună, vom depăși toate obstacolele, vom realiza tot ceea ce am planificat și, împreună, vom învinge.”, a declarat astăzi liderul de la Kremlin.

Parada militara faraonica in Rusia, de Ziua Victoriei. Putin arata armele cu care ameninta Europa

Armata rusă a ținut piept anul trecut unei contraofensive ucrainene foarte mediatizate, iar de atunci a făcut progrese pe linia frontului, în timp ce Kievul se luptă cu lipsa munițiilor și a forței de muncă.

Festivitățile de joi au loc la două zile după ce Putin a promis, în cadrul unei inaugurări fastuoase, să le ofere victoria rușilor.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,