În spitalele din România, numărul pacienților infectați cu COVID a început să scadă

De Jurnalul Național Sănătate Utile 185 citiri
4 min citire
Românii pot în sfârșit să răsufle cât de cât ușurați. Situația din  spitale s-a mai îmbunătățit, iar numărul pacienților care au COVID a început să mai scadă. A spus-o managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler. Ea a susținut, luni seară, la B1 TV, că lucrurile din spitalul pe care îl conduce s-au îmbunătățit față de cum era acum o lună. Este vorba de pacienții internați în secții. Cu toate acestea, ea a ținut să arate că situația la ATI este încă problematică.

Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler a afirmat, „Lucrurile stau puțin mai bine dacă vorbim de pacienți internați în secții. A început să scadă numărul de pacienți. Avem chiar locuri libere, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimele patru săptămâni. Este ceva ce s-a întâmplat în ultimele trei zile și e bine că suntem în această direcție”.

Aceasta a precizat, însă, că este nevoie urgentă de igienizarea riguroasă a secțiilor din spitale și de înlocuirea ventilatoarelor suprasolicitate în această perioadă. Ea a arătat că situația locurilor libere la ATI rămâne încă deficitară.

Beatrice Mahler: Sperăm că vom avea timp în următoarea perioadă

Astfel, „Sigur, nu putem vorbi despre locuri libere în ATI, dar toate astea tind să ne ducă într-o direcție care sperăm că ne va permite să facem ceea ce trebuie făcut în spital. Când ai un număr foarte mare de pacienți, riscul să apară infecții în spitale este foarte mare. Această igienă extrem de profundă trebuie făcută. Sperăm că vom avea timp în următoarea perioadă”, a mai spus doctorul pneumolog.

În acest context, trebuie precizat că autoritățile au anunţat luni, 15 noiembrie, că sunt disponibile nouă paturi la terapie intensivă, la nivel național, pentru pacienţii bolnavi de COVID-19. Un loc liber este în Bucureşti, trei în judeţul Constanța, unul în judeţul Galaţi, unul în judeţul Hunedoara, unul în judeţul Suceava, unul în judeţul Vâlcea și unul în judeţul Vrancea.

Bilanțul COVID din 15 noiembrie

Până luni, 15 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.744.440 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 9.731 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.587.856 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.136 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 37 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Aşadar, din totalul de 195 de pacienți decedați, 180 erau nevaccinați și 15 vaccinați. Cei 15 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 de ani. 14 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități.