Informatii pe care orice femeie ar trebui sa le stie

Cand vorbim despre sanatate, trebuie sa ne informam cat mai temeinic, din surse avizate sau de la experti in sanatate. Femeile, din nefericire, sunt suspuse adesea unor riscuri crescute in ceea ce priveste afectiuni precum cancerul de col uterin sau cel mamar. Cancerul de col uterin, are la baza virusul HPV. Multe femei ar dori sa stie https://besmax.ro/cum-afecteaza-prezenta-virusului-hpv-nasterea/ si multe alte lucruri. In primul rand, HPV este un virus foarte frecvent: este cel mai frecvent microorganism dintre cele cu transmitere sexuala.

Exista aproximativ 200 de tipuri de HPV, dar doar aproximativ 40 de tulpini se pot contracta prin contact sexual. Numele complet al virusului este virusul papilomului uman. Este adevarat ca 70% dintre adultii care au varsta fertila sunt infectati cu HPV, dar doar 10% dintre acestia vor dezvolta o leziune HPV. In ciuda acestui fapt, datele stiintifice arata ca pacientii nu sunt constienti ca acest virus se raspandeste prin transmitere sexuala. Acest virus este extrem de raspandit, in majoritatea cazurilor nu da simptome evidente si se propaga invizibil. Vestea buna este ca, in majoritatea cazurilor, HPV nu provoaca probleme grave de sanatate si se vindeca spontan intr-un an sau doi. Prin urmare, a avea infectie cu HPV nu inseamna neaparat boala! Si daca nu se vindeca spontan datorita apararilor sistemului imunitar, este intotdeauna posibil sa se intervina la timp pentru tratamentul leziunilor.

Totusi, prezenta unei infectii cu HPV nu este considerata un obstacol in calea fertilitatii sau a planului de sarcina. De asemenea, se efectueaza controale pentru HPV in timpul sarcinii si nu este necesara efectuarea nasterii prin cezariana, cu exceptia cazului in care exista leziuni virale care obstructioneaza canalul nasterii. HPV este raspandit prin contactul cu o zona genitala infectata, prin contact sexual sau, mai sporadic, cu sex oral si prin atingerea cu mainile. Rareori este posibil sa se prinda virusul de la contactul cu nisipul, prosoape sau lenjerie de corp infectate, sali de sport, dusuri etc. In prezent, se pare ca HPV nu poate fi transmis prin saliva.

Contagiunea de la femeie la barbat este mai usoara decat de la barbat la femeie. Este mult mai frecvent in randul adolescentilor decat in randul femeilor adulte sau la menopauza. Uneori poate dura ani de la relatia infectioasa inainte ca virusul sa dea primele manifestari clinice. Prin urmare, nu este posibil sa ne intoarcem la momentul aparitiei infectiei, deoarece virusul Papilloma ramane uneori tacut si asimptomatic ani de zile in zona genitala, iar barbatul sau femeia pot fi purtatori fara sa o stie, pana cand infectia se vindeca spontan.

Cancerul mamar este si el extrem de raspandit in randul femeilor. Totusi trebuie sa stim ca exista tratament si ca https://besmax.ro/tehnica-ganglionului-santinela-cea-mai-noua-conduita-in-domeniul-tratamentului-cancerului-mamar/. Aceasta este o procedura care permite sa stie, cu un examen putin invaziv, daca tumora originara a sanului a inceput sa se raspandeasca la alte organe. Sistemul limfatic este un sistem de drenaj raspandit in tot corpul care colecteaza fluidele prezente in tesuturi si le transfera in sistemul circulator. Ganglionii limfatici formeaza statii de-a lungul acestei retele si joaca un rol important in functionarea sistemului imunitar. Axila reprezinta una dintre articulatiile cruciale ale acestei retele. Aici exista mai multe grupari de ganglioni limfatici si reprezinta sosirea cailor de drenaj care pornesc de la san.

In cazul cancerului de san, celulele canceroase se pot raspandi la alte organe prin aceste cai. Pentru a face acest lucru, insa, ele trebuie sa treaca, unul dupa altul, mai multe ganglioni limfatici.

Tehnica ganglionilor santinela se bazeaza pe aceasta dinamica: daca primul ganglion al acestui lant (nodulul limfatic santinela) nu a fost atins de celulele tumorale, atunci este aproape sigur ca chiar si cele situate in aval sunt curate si ca tumora nu are a inceput sa se raspandeasca. Aceasta informatie permite nu numai stabilirea mai buna a terapiei, dar si salvarea femeii de la o interventie cu consecinte potential grave: golirea cablului axilar, adica indepartarea tuturor ganglionilor axilari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata