Între artiştii români care au marcat mediul cultural european, Brâncuşi are un loc aparte

148

Ministerul Afacerilor Externe a afirmat că într-un şir excepţional de artişti români care au marcat mediul cultural european, Constantin Brâncuşi are un loc aparte, afirmă ministerul  într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Cu această ocazie, MAE precizează că această aniversare „este ocazia de a saluta un imens artist şi de a promova contribuţia României la cultura universală”.

„Astăzi, 19 februarie, se împlinesc 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, personalitate artistică de anvergură mondială cu o contribuţie esenţială la înnoirea limbajului şi viziunii plastice a secolului al XX-lea. Într-un şir excepţional de artişti români care au marcat mediul cultural european, Brâncuşi are un loc aparte”, arată MAE pe pagina de socializare.

În postarea Ministerului Afacerilor Externe se precizează că lucrările marelui sculptor român „continuă să inspire creatori şi public larg, fiind prezente în cele mari prestigioase colecţii muzeale”.

„Recent, spectaculosul său atelier parizian a fost piesă centrală în Sezonul România-Franţa la Centre Pompidou ca apoi, la Europalia în #Bruxelles, lucrările sale să facă obiectul unei expoziţii cu uriaş succes de public. Brâncuşi a dăruit României enorm prin întreaga sa creaţie, muncă, dăruire şi generozitate artistică, asumându-şi permanent identitatea artistică şi sufletească românească. Dincolo de asocierea creativităţii sale cu simboluri tradiţionale, Brâncuşi a inspirat generaţii de artişti, designeri, arhitecţi”, arată MAE.

În contextul cultural românesc, MAE lansează invitaţia de vizionare a filmului-manifest „Brâncuşi. Balada drumului spre infinit”, care evocă, într-o manieră inedită, geniul creator al marelui artist şi opere celebre precum „Coloana fără sfârşit”, „Poarta Sărutului”, „Masa tăcerii”, „Măiastra”, „Pasărea de foc” ori „Domnişoara Pogány”.

Astfel, în data de 19 februarie se împlinesc 145 de ani de la naşterea marelui sculptor român. Prin Legea 305/2015, Parlamentul a declarat data de 19 februarie drept „Ziua Brâncuşi”.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata