Inundații și alunecări de teren au ucis zeci de oameni în statul Sao Paulo din Brazilia

De Jurnalul Național Agricultură Externe 144 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Guvernatorul Sao Paulo declară stare de urgență în cinci orașe de coastă, deoarece ploile torenţiale declanșează inundații mortale și alunecări de teren.

Ploile torenţiale au declanşat inundaţii şi alunecări de teren în zonele de coastă din sud-estul Braziliei, ucigând cel puţin 24 de persoane şi strămutând alte sute.

În statul Sao Paulo, imaginile de televiziune și rețelele sociale din orașul Sao Sebastiao au arătat duminică cartiere întregi sub apă, resturi de la casele de pe deal luate de noroi, precum și autostrăzi inundate și mașini distruse de copacii căzuți.

Orașul, la 200 km (124 mile) nord de orașul Sao Paulo și unde mulți oameni din capitală își petrec weekendul de vacanță înainte de festivalul creștin al Postului Mare, a fost unul dintre cele mai afectate, cu un record de 600 mm (24 inchi) de ploaia a căzut în 24 de ore, au spus oficialii orașului.

Cel puțin 23 de persoane au murit în San Sebastiao, potrivit primarului Felipe Augusto. O fată a fost, de asemenea, ucisă în orașul Ubatuba, spun știrile.

Guvernatorul statului Sao Paulo, Tarcisio de Freitas, a declarat stare de urgență în cinci orașe de-a lungul coastei.

Guvernul său a declarat că 566 de persoane au fost strămutate sau rămase fără adăpost.

Evenimentele de carnaval au fost anulate în Sao Sebastiao și în vecinătatea Bertioga.

„Nu am evaluat încă amploarea pagubelor. Încercăm să salvăm victimele”, a spus primarul din Sao Sebastiao, considerând situația din oraș „extrem de critică”.

„Lucrăm la aproape 50 de locuințe care s-au prăbușit sub forța apei și mai sunt oameni îngropați”, a spus el pentru GloboNews.

La fața locului lucrau peste 100 de pompieri, cu ajutorul elicopterelor, potrivit presei locale.

Pe fondul pierderii și distrugerii, autoritățile au spus că un băiat în vârstă de doi ani a fost salvat dintr-o mare de noroi, la fel ca și o femeie care dădea naștere.

Prognozele meteo arată că ploile abundente vor continua în zona de coastă din Sao Paulo, provocând salvatorii și crescând perspectiva unui număr mai mare de morți.

Guvernul federal a ordonat mobilizarea mai multor ministere pentru a ajuta victimele, a restabili infrastructura și a începe lucrările de reconstrucție.

Operațiunile din portul Santos, cel mai mare din America de Sud, au fost între timp întrerupte pe fondul unor rafale de vânt care depășeau 55 de kilometri pe oră (34 mile pe oră) și valuri de peste un metru înălțime sâmbătă, potrivit unui agent de știri local.

Președintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a declarat pe contul său de socializare că va vizita luni principalele zone afectate.

Lula a spus că guvernul la toate nivelurile va lucra pentru „a avea grijă de răniți, a căuta oamenii dispăruți și a restabili drumurile, energia și telecomunicațiile”.

Sursa – www.aljazeera.com