Investiția în acțiuni: informații de la care să începi documentarea

De Continut Sponsorizat Bursă Publicitate 483 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Cu siguranță ai mai auzit până acum despre investiția în acțiuni. Deși se practică de foarte mulți ani, această formă de investire a banilor a devenit foarte populară de la începutul anului 2020, când piața bursieră s-a prăbușit ca urmare a crizei provocate de pandemia de Covid-19. Astfel, deoarece economisirea de bani prin conturi de economii sau obligațiuni de stat a devenit mai grea, firmele de brokeraj au profitat de context și au făcut tranzacționarea acțiunilor mai convenabilă și simplă, astfel încât tot mai mulți oameni să devină investitori.

 

În continuare, îți vom explica mai bine ce înseamnă tranzacționarea de acțiuni și cum să începi documentarea în acest sens.

Ce sunt acțiunile și cum poți investi în acestea

Acțiunile sunt considerate părți dintr-o companie. Astfel, în momentul în care cumperi o acțiune, practic cumperi o fracțiune dintr-o companie. Bineînțeles, când ne referim la acțiunile listate la bursă, acestea valorează sume considerabile, iar procentul din companie pe care îl vei deține este foarte mic.

 

De ce emit companiile aceste actiuni? În principal pentru a strânge fonduri pentru dezvoltarea și desfășurarea activității. Pentru a cumpăra acțiuni, nu poți contacta direct companiile și realiza o tranzacție cu acestea. Acțiunile sunt disponibile prin ceea ce se numește piața bursieră. Astfel, companiile sunt listate la Bursa de Valori și, de acolo, investitorii pot cumpăra acțiunile dorite.

 

Pentru a fi listată la Bursă, este necesar ca o companie să facă o ofertă publică de vânzare de acțiuni. Înainte, bursa era un loc fizic, care urmărea tranzacționarea acțiunilor, dar având în vedere evoluția tehnologică, astăzi putem vorbi despre bursa electronică.

Cum este stabilit prețul acțiunilor

Este bine de știut că prețul acțiunilor poate crește sau scădea în funcție de mai mulți factori. Cel mai adesea, dacă vorbim de o companie de succes, în continuă creștere, prețul acțiunilor va crește și el. Totuși, este bine de știut că sunt și alți factori care pot afecta fluctuațiile de preț, cum ar fi nivelul ratelor dobânzilor, statusul pieței și altele.

Diferența dintre investiție și tranzacționare

După ce ai înțeles ce sunt acțiunile și piața bursieră, este important să știi că există o diferență între investiția în acțiuni și tranzacționarea de acțiuni. Acestea reprezintă abordări diferite pe piața bursieră. Astfel, investiția este asociată cu deținerea acțiunilor pe termen lung. Investitorii aleg să cumpere acțiuni de creștere sau de valoare și nu le mai vând vreme de luni sau chiar ani.

 

În ceea ce privește tranzacționarea, aceasta este deținea acțiunilor pe termen foarte scurt. Astfel, investitorii cumpără, iar apoi urmăresc fluctuațiile, pentru a tranzacționa acțiunile profitând de mișcările rapide de preț. Pentru acest lucru, traderii au nevoie de experiență și, de asemenea, își asumă și un risc destul de mare.

Cum cumperi acțiuni

Nu în ultimul rând, trebuie să îți explicăm și cum poți cumpăra acțiuni, indiferent dacă vrei să le păstrezi pe termen lung sau să le tranzacționezi. Așa cum am menționat deja, acțiunile se pot cumpăra doar de la bursă, însă nu direct. Astfel, ai nevoie de un intermediar, mai exact de un broker. Mulțumită tehnologiei, astăzi firmele de brokeraj sunt disponibile online și au dezvoltat platforme prin care se poate tranzacționa foarte ușor. Practic, cu doar câteva click-uri poți cumpăra acțiunile dorite.

 

Totuși, trebuie să ai grijă la alegerea brokerului, pentru a beneficia de prețuri bune și a avea siguranța investiției. Alege numai acei brokeri acreditați de autoritățile competente. Acest lucru presupune să te documentezi foarte bine înainte, pentru a te asigura că investiția ta este pe mâini bune.

 

Așadar, dacă vrei să investești sau să tranzacționezi acțiuni, acum știi de unde să începi.