Israelul interzice non-musulmanilor de la Al-Aqsa până la sfârșitul Ramadanului

De Jurnalul Național Actuale Externe 193 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Ministrul Apărării și șefii de securitate au recomandat în unanimitate această măsură, a spus premierul Netanyahu, după violențe la locul sfânt.

Israelul a oprit vizitele evreilor și turiștilor la moscheea Al-Aqsa, după un val de tulburări în orașul sfânt Ierusalim.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat marți într-o declarație că vizitele nemusulmanilor la complexul sacru – care este cunoscut musulmanilor ca Haram al-Sharif (Sanctuarul Nobil), al treilea loc cel mai sfânt al lor, iar evreilor ca Muntele Templului. , cel mai sfânt loc din iudaism – va fi oprit până la sfârșitul Ramadanului, așteptat în jurul datei de 20 aprilie.

Săptămâna trecută, poliția israeliană a efectuat raiduri consecutive în complexul Moscheei Al-Aqsa. În prima noapte, cel puțin 12 palestinieni au fost arestați și peste 400 au fost arestați.

Raidurile au declanșat atacuri cu rachete din Fâșia Gaza, sudul Libanului și Siria, care au atras raiduri aeriene și artilerie israeliene.

Declarația din biroul lui Netanyahu a fost emisă după ce înalții oficiali de securitate ai Israelului au purtat discuții. Se spune că interdicția a fost recomandată în unanimitate de ministrul Apărării Yoav Gallant, șeful de stat major al poliției israeliene Herzi Halevi, șeful Shin Bet, Ronen Bar, și comisarul de poliție Kobi Shabtai.

Gallant a confirmat acordul unanim dintre șefii de securitate în declarația propriului său birou.

Presa israeliană a raportat că Netanyahu a ordonat agențiilor de securitate să desfășoare toate forțele necesare pentru a securiza Zidul de Vest pentru continuarea cultului evreiesc în afara complexului. Zidul este un loc sfânt în credința evreiască și un loc de rugăciune. Musulmanii îl numesc Zidul Buraq.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea oficialilor palestinieni cu privire la interdicția, pe care Israelul a impus-o în anii precedenți.

Tensiuni crescute

Numărul crescut de evrei ultranaționaliști care intră în complex și asaltarea frecventă a locului de către forțele de securitate israeliene, inclusiv în sala de rugăciune a Moscheei Al-Aqsa, a crescut furia palestinienilor.

Autoritățile israeliene au suspendat în mod regulat intrarea coloniștilor evrei și a altor non-musulmani în complexul Moscheei Al-Aqsa în ultimele 10 zile ale lunii sfinte musulmane Ramadan pentru a încerca să mențină status quo-ul și să disipeze tensiunile provocate de vizite.

În anii precedenți, o reluare a vizitelor după Ramadan a văzut coloniști evrei intrând în locul sfânt în grupuri de câteva sute sub protecția poliției israeliene. În aceste incidente, zeci de palestinieni au fost răniți și sute au fost arestați.

Opoziție de extrema dreaptă Ben Gvir

Ministrul de extremă dreapta al poliției al lui Netanyahu, Itamar Ben-Gvir, a denunțat totuși interdicția drept „o greșeală gravă care nu va aduce pacea, ci mai degrabă riscă să escaladeze și mai mult situația de securitate”.

„Când terorismul ne lovește, trebuie să ripostăm cu mare forță, nu să ne predăm capriciilor sale”, a spus el într-un comunicat.

El a susținut că interdicția ar însemna, de asemenea, mai puțini ofițeri de poliție israelieni staționați la fața locului, „ceea ce va crea un teren fertil pentru demonstrații masive de incitare la uciderea evreilor și chiar un scenariu în care vor fi aruncate cu pietre asupra credincioșilor evrei de la Zidul de Vest”. Times of Israel a raportat.

Ben-Gvir a intrat în mod regulat în complexul Moscheei Al-Aqsa în ceea ce palestinienii au numit „provocare deliberată”.

Violența dintre israelieni și palestinieni a crescut în ultimul an și aproape 100 de palestinieni au fost uciși de la începutul anului 2023. Acest lucru a făcut ca tensiunile să crească în special în Țara Sfântă, deoarece Ramadanul și Paștele evreiesc au coincis.

Sursa – www.aljazeera.com