Iubitorii de cafea aleg cafeaua Arabica. Iată de ce

163

Băutura preferată din primele momente ale zilei, răsfățul suprem atunci când îți dorești câteva clipe de relaxare și o pasiune în adevăratul sens al cuvântului pentru mulți, cafeaua este una dintre cele mai populare și apreciate băuturi, pretutindeni în lume.

Până în acest moment sunt cunoscute aproximativ 130 de specii de cafea, însă dintre acestea doar două sunt importante pe piața cafelei: cafeaua Arabica și cafeaua Robusta.

Cei care consumă cafea în mod regulat și de uneori în cantități mari pe zi, nu trec peste detaliile care fac diferența între cele două tipuri de cafea.  Gustul este principala diferență între cafeaua Arabica și cafeaua Robusta, însă mai sunt și alte caracteristici care le deosebesc, și care vin să plaseze cafeaua Arabica într-o categorie superioară. Iubitorii de cafea aleg Arabica, fără doar și poate, hai sa vedem de ce…

Gustul care face diferența!

Atunci când compari boabele de cafea Arabica și boabele de Robusta, la prima vedere, mai ales atunci când nu ești un cunoscător al domeniului, nu vei observa foarte mari diferențe, ba chiar este posibil să ți se pară identice.

Când vine vorba de gustul cafelei, între Arabica și Robusta există diferențe clare și considerabile. Atunci când ai în față două cafele, una făcută cu Arabica și cealaltă cu Robusta, și le vei degusta încercând să le înțelegi gustul vei observa în cele din urmă că nu seamănă deloc.

Gustul cafelei Arabica este recunoscut ca fiind fructat, mai puțin amar, mai blând, dulceag, și în general  mult mai armonios și aromat decât al cafelei Robusta. În comparație, o cafea care a fost preparată din boabe de Robusta are un gust de pământ, lemnos și are tendința de a fi mai amară. Aceste diferențe plasează Arabica pe primul loc în preferințele celor mai mulți consumatori de cafea.

Unul dintre motivele pentru care gustul cafelei Arabica este mai bun decât cel al cafelei Robusta este gustul său – mai bine spus intensitatea. Cafeaua Arabica are un conținut de cofeină mai mic decât cafeaua Robusta, ceea ce înseamnă un gust mai plăcut, o aromă puternică dar în același timp soft, echilibrată. Cafeaua Robusta are un conținut de cofeină de 2,7%, aproape dublu față de cel 1,5% pe care îl are Arabica.

Alte detalii importante, care fac din cafeaua Arabica preferată multor persoane este conținutul de lipide. Arabica conține cu 60% mai multe lipide și aproape dublul concentrația de zahăr regăsite în cafeaua Robusta. Acesta este unul dintre factorii cu cel mai mare impact atunci când ne întrebăm de ce sunt mai mulți consumatori de cafea Arabica, decât cei care preferă Robusta.

De ce Arabica are un gust atât de bun?

Arabica conține 44 de cromozomi, adică de două ori mai mulți decât Robusta. Acest lucru are ca rezultat o varietate mai mare de arome și gustul fin de fructe al boabelor Arabica. În plus, Arabica are o cantitate mai mare de ulei decât Robusta. Acest lucru asigură gustul soft și ușor dulce al cafelei Arabica.

Arabica se coace la temperaturi mai scăzute în comparație cu Robusta. Astfel, boabele de cafea au un ritm de creștere lent ceea ce înseamnă un efect pozitiv asupra gustului complex. În interiorul bobului se dezvoltă mai mulți compuși și, prin urmare, mai multe arome.

100% Arabica, cafeaua preferată a europenilor

Datorită calităților deosebite și a aromelor inconfundabile, Arabica a cucerit inimile multor iubitori de cafea din lume, printre care și pe cea a europenilor. Arabica este cafeaua care se vinde cel mai mult în Europa. Arabica este considerată o cafea de calitate superioară în comparație cu Robusta. Acesta este și motivul pentru care majoritatea brandurilor de cafea din Europa menționează de fiecare dată că vând cafea 100% Arabica  – o etichetă cunoscută, care este folosită de ani de zile.

Cel mai bun mod în care poți savura o cafea Arabica este să o bei neagră și simplă. Adaosul de zahăr și lapte sau alte ingrediente îi vor schimba gustul și îi vor estompa aroma pentru care este de fapt atât de apreciată.

Mai mult de 70% din producția de cafea vândută la nivel global este de origine Arabica, iar aproximativ 30% este cafea Robusta. Brazilia este cea mai cunoscută țară pentru producția de cafea Arabica, în timp ce Vietnam este recunoscută pentru cafeaua de tip Robusta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata