Japonia cumpără și mai mult gaz de la ruși

Datele făcute publice de cotidianul de afaceri Kommersant indică că Japonia, cel mai mare importator mondial de gaze naturale lichefiate (GNL), a importat cu peste 200% mai mult din combustibilul fosil din Rusia în luna august.

Japonia a importat cu peste 200% mai mult combustibil fosil din Rusia în august

Astfel că, Japonia cumpără două treimi din GNL din Australia, Malaezia și Qatar, conform informațiilor publicate de Kommersant, care citează date de la Ministerul de Finanțe al Japoniei. Rusia reprezintă 9% din importurile de GNL ale Japoniei, urmată de Statele Unite cu 6%.

Potrivit informațiilor vamale ale ministerului de finanțe, Japonia a primit luna trecută 450.000 de tone metrice de GNL din Rusia – o creștere cu 211,2% față de luna august a anului trecut.

Putin înlocuiește operatorul proiectului energetic Sakhalin-2 cu o nouă entitate internă

Creșterea transporturilor de GNL din Japonia urmează înlocuirii de către Rusia a operatorului proiectului Sakhalin-2 LNG cu o entitate națională, ca răspuns la sancțiunile occidentale „neprietenoase”.

În plus, mișcarea a stârnit incertitudine cu privire la continuitatea aprovizionării cu GNL, cu toate că cumpărătorii japonezi au reînnoit contractele de cumpărare a GNL de la Sakhalin-2, după ce li s-au garantat aceleași condiții financiare de către noua companie rusă de operare.

Informațiile din luna august a acestui an publicate de Ministerul de Finanțe al Japoniei au indicat o creștere cu 67,4% a importurilor totale din Rusia și o scădere cu 21,5% a exporturilor.

Japonia s-a alăturat aliatului său Statelor Unite și altor țări occidentale pentru a impune Rusiei sancțiuni fără precedent pentru invadarea Ucrainei. Zeci de companii japoneze industriale, tehnologice și de consum au părăsit sau au suspendat operațiunile în Rusia de la invazia din luna februarie.

Europa a rezolvat problema aprovizionării cu gaz pentru acest an

Pe de altă parte, amintim că Europa a rezolvat criza gazelor naturale pentru această iarnă, iar prețurile vor scădea semnificativ în viitorul apropiat, estimează Goldman Sachs, în ciuda tuturor avertismentelor că următoarele luni vor fi foarte grele pentru Bătrânul Continent.

Prețul gazelor la nivel european ar putea scădea la jumătate în următoarele șase luni, pentru că consumul va fi redus, iar țările vor valorifica stocurile mari pe care le-au acumulat în depozite. Cu toate acestea, Goldman Sachs preconizează că prețurile la gaze naturale vor înregistra o nouă creștere până vara viitoare, revenind la niveluri apropiate de cele actuale atunci când țările europene vor încerca să-și refacă stocurile pentru următorul sezon de iarnă.

Compania de investiții este de părere că eforturile Europei de a preveni lipsurile grave de gaze din această iarnă au fost încununate de succes. În această situație, preconizează că prețul angro al gazelor naturale în Europa va scădea de la aproape 215 euro pe megawatt-oră la sub 100 euro pe megawatt-oră până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, dacă temperaturile de pe timpul iernii nu se vor abate de la nivelurile obișnuite pentru acest anotimp. Anterior, previziunile Goldman Sachs plasau prețurile gazelor naturale la 213 euro/MWh pentru această perioadă, spune Money Review.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata