Joe Biden: NATO trebuie să-și crească rezistența la acțiunile dăunătoare ale competitorilor strategici

81

Președintele american Joe Biden sprijină eforturile NATO de a-și spori capacitatea de apărare și descurajare și consideră că este important ca aliații să-și intensifice capacitatea de a contracara acțiunile „dăunătoare”, de natură politică și economică, ale competitorilor lor strategici. Este mesajul pe care șeful Casei Albe l-a transmis luni participanților la summitul B9 găzduit de București, cărora li s-a adresat prin videoconferință.

Un comunicat publicat de Casa Albă anunță că președintele Biden le-a vorbit luni, aliaților de pe flancul estic al NATO, care s-au reunit într-un summit virtual găzduit la București de președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda.

În discursul său, Joe Biden le-a vorbit omologilor săi despre pandemie, schimbare climatică, securitate enegetică și revenire economică, toate acestea constituind provocări ale prezentului. Însă președintele american a ținut să-și asigure aliații că vrea să refacă legăturile transatlantice șubrezite în perioada predecesorului său, Donald Trump, și și-a expus punctul de vedere în privința a ce trebuie să facă NATO pentru a contracara amenințările viitoare.

„Președintele Biden a subliniat angajamentul său de a reconstrui alianțele și de a întări relațiile transatlantice. Și-a exprimat dorința de a coopera mai strâns cu cei nouă aliați ai noștri din Europa Centrală și din regiunea baltică și de la Marea Neagră într-o serie de chestiuni ce reprezintă provocări ale prezentului, inclusiv securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea enegetică și revenirea economică pe plan global”, se spune în comunicat.

„Președintele Biden și-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacității de apărare și descurajare a NATO, dar și importanța faptului ca aliații să-și sporească reziliența în fața acțiunilor economice și politice dăunătoare din partea competitorilor noștri strategici”, arată comunicatul.

„În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliații – precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat și el la reuniune – chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianța ca să contracareze viitoare amenințări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie”, anunță Casa Albă.

Președintele Biden a subliniat, de asemenea, importanța întăririi unui mod de guvernare în concordanță cu principiile democratice și ale statului de drept – atât pe plan intern, în cadrul Alianței, dar și în întreaga lume, a informat Casa Albă.

La rândul său, Președintele Klaus Iohannis a declarat, după lucrările summit-ului B9 la care a participat, prin videoconferință, și președintele SUA, Joe Biden, că a pledat, inclusiv în discuția cu liderul de la Casa Albă, pentru creșterea prezenței militare a NATO în Româna și în sudul Flancului Estic.

„Mă bucur că președintele Biden s-a referit în intervenția sa la importanța unei Alianțe mai puternice și relevante global și, mai presus de toate, la importanța specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susțin extrem de puternic”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație făcută la încheierea summitului.

Astfel, Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Luni 10 mai 2021, Bucureștiul a găzduit un summit al Formatului Bucureşti (B9).  Agenda reuniunii la nivel înalt a vizat pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, în 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Summitul s-a desfășurat cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui polonez, aflat în vizită oficială în România, şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti (B9), precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea a avut loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. În final participanții au adoptat o Declaraţie comună  în care, între altele, se spune că acțiunile agresive ale Rusiei amenință securitatea euroatlantică.

Sursa: digi24.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata