JP Morgan spune că Insulele Virgine americane l-au găzduit pe Jeffrey Epstein

De Jurnalul Național Bănci Externe 149 citiri
5 min citire
JPMorgan Chase & Co a încercat marți să-și schimbe vina pentru că nu a reușit să elimine crimele sexuale comise de regretatul Jeffrey Epstein, acuzând Insulele Virgine americane că îl adăpostesc și îl protejează pe finanțatorul dezamăgit în timp ce acesta a abuzat de tinere și fete timp de două decenii.

Cea mai mare bancă a Statelor Unite a făcut acuzația într-un dosar puternic redactat la tribunalul federal din Manhattan, unde Insulele Virgine americane dau în judecată pentru a o face răspunzătoare pentru furnizarea de servicii bancare către Epstein din 1998 până în 2013.

JPMorgan a spus că Epstein a avut o relație „quid pro quo” cu oficialii de rang înalt din Insulele Virgine americane, acordând bani și favoruri în schimbul unor stimulente fiscale de milioane de dolari și privind crimele sale în altă parte.

Epstein, un infractor sexual înregistrat, ar fi abuzat de femei și fete pe o insulă privată pe care o deținea în teritoriu și a cumpărat o a doua insulă în apropiere pentru a împiedica oamenii să-l spioneze.

JPMorgan a spus că, de asemenea, „a exercitat influență” asupra legislației locale privind infracțiunile sexuale și că inspecțiile la casa lui au fost în cel mai bun caz „cursorie”.

„Timp de două decenii și mult timp după ce JPMC a părăsit Epstein ca client, entitatea care a eșuat cel mai direct în a proteja siguranța publică și a facilitat și a beneficiat cel mai activ de pe urma activității criminale continue a lui Epstein a fost reclamantul în acest caz – însuși guvernul USVI.” a spus banca.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului general al teritoriului a numit dosarul „o încercare evidentă de a îndepărta vina de la JPMorgan Chase, care avea responsabilitatea legală de a raporta dovezile în posesia sa privind traficul de persoane al lui Epstein și nu a reușit să facă acest lucru”.

Dosarul de marți s-a opus efortului Insulelor Virgine americane de a lovi patru apărări JPMorgan în procesul care se presupune că „a amenințat să dezvăluie” relația sa cu Epstein, inclusiv faptul că teritoriul avea „mâini necurate”.

Epstein, în vârstă de 66 de ani, a murit într-o închisoare din New York în august 2019, în timp ce aștepta judecată pentru trafic sexual. Medicul legist din New York a numit moartea sa o sinucidere.

‘Legaturi stranse’

JPMorgan a spus că Epstein a avut „legături strânse” cu ultimii trei guvernatori ai teritoriului, inclusiv cu Albert Bryan.

De asemenea, a mai spus că „conducta principală” a lui Epstein pentru răspândirea banilor și a influenței a fost fosta primă doamnă Cecile de Jongh, al cărei soț a fost guvernator din 2007 până în 2015. Ea nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii prin e-mail.

Potrivit documentului, Epstein a susținut-o și pe congresmanul Stacey Plaskett, delegatul teritoriului la Congresul SUA, care a lucrat cândva pentru o agenție care îi acorda beneficiile fiscale.

„Conduita lui Jeffrey Epstein a fost disprețuitoare”, a spus Plaskett într-un comunicat. „După cum am afirmat în trecut, contribuțiile făcute de Jeffrey Epstein la campania mea au fost donate unor organizații non-profit axate pe femei și pe copii din Insulele Virgine.”

Bryan este programat să depună mărturie sub jurământ într-o depoziție din 6 iunie. Procuratura generală nu a comentat în numele său.

JPMorgan se confruntă, de asemenea, cu o acțiune colectivă propusă de femei care spun că Epstein le-a abuzat sexual și că banca ar fi trebuit să rupă legăturile cu Epstein mai devreme.

Banca îl dă în judecată separat pe Jes Staley, care și-a condus odată afacerea de gestionare a activelor și a fost prietenos cu Epstein, pentru ca acesta să-și acopere pierderile în celelalte două procese.

Staley și-a exprimat regretul că s-a împrietenit cu Epstein, dar a negat că a știut despre crimele sale și l-a acuzat pe JPMorgan că l-a făcut țap ispășitor pentru propriile eșecuri de supraveghere.

Cele trei procese sunt programate pentru un proces pe 23 octombrie.

Deutsche Bank AG, unde Epstein a fost client din 2013 până în 2018, săptămâna trecută a soluționat un proces din partea acuzatorilor săi pentru 75 de milioane de dolari.

Cauza este Guvernul Insulelor Virgine americane împotriva JPMorgan Chase Bank NA, Tribunalul Districtual al SUA, Districtul de Sud din New York, nr. 22-10904.

Sursa – www.aljazeera.com