În Sri Lanka, criza economică, mai ales criza alimentară s-a transformat într-o criză totală a foametei, jumătate dintre familiile din națiunea insulară fiind forțate să reducă cantitatea de hrană a copiii, potrivit unei organizații caritabile pentru drepturile copilului.
În acest sens, guvernul din Sri Lanka și comunitatea internațională trebuie să acționeze acum pentru a preveni ca copiii țării să „devină o generație pierdută”, a avertizat Salvați Copiii într-un raport publicat joi.
De la sfârșitul anului 2021, națiunea insulară din Asia de Sud se află în strânsoarea celei mai grave crize economice din 1948, alimentată de lipsa rezervelor valutare și de datoria guvernamentală în creștere.
Țara cu 22 de milioane de locuitori a solicitat ajutor de la Fondul Monetar Internațional (FMI), după ce a rămas neîndeplinit de obligația de a-și plăti datoria de 46 de miliarde de dolari în aprilie anul trecut.
„De când guvernul din Sri Lanka și-a neplatizat datoria cu aproape un an în urmă, creșterea inflației și penuria de alimente, medicamente și combustibil, precum și lipsa locurilor de muncă stabile au făcut familiile incapabile să facă față”, se arată în raport.
În timp ce jumătate din gospodăriile din Sri Lanka își reduc consumul de alimente al copiilor, potrivit organizației de caritate, 27% din cele peste 2.300 de gospodării intervievate au raportat că adulții sar peste mese pentru a-și hrăni copiii.
Nouă din 10 gospodării au spus că nu pot garanta hrană hrănitoare pentru copiii lor.
Raportul Salvați Copiii a venit la o zi după ce mii de lucrători au intrat în grevă, sfidând o directivă guvernamentală care declara mai multe servicii ca fiind esențiale pentru a opri protestele împotriva planului de salvare a FMI.
În opinia sa, Shashikala Madhuvanthi Silva, o mamă de patru copii în vârstă de 40 de ani din districtul Kalutara, la 80 km de capitala comercială Colombo, a declarat pentru Al Jazeera că niciunul dintre copiii ei nu primește o masă adecvată de când a început criza.
„Soțul meu este șofer de tuk-tuk, dar nu obține prea multe venituri acum, deoarece tot mai mulți oameni aleg transportul public din cauza costului crescut al vieții”, a spus ea.
Drept urmare, este forțată să-și hrănească copiii cu alimente mai puțin hrănitoare. „Nu că nu le hrănesc, dar nu-mi mai permit ouă, carne sau pește în fiecare zi.”
Silva a început recent să lucreze la o fabrică de îmbrăcăminte din apropiere – primul ei loc de muncă. „Primesc 900 de rupii (2,50 USD) pentru o tură de nouă ore”, a spus ea. „Ce poți face cu 900 de rupii pe zi? Dar nu am de ales.”
O femeie stă lângă șemineu la ora mesei într-o baracă din Colombo (Fișier: Eranga Jayawardena/AP)
Renuka (nu numele ei real) este profesoară în Provincia de Vest. Vorbind cu Al Jazeera sub condiția anonimatului, ea a descris situația de la școala ei. În Sri Lanka, lucrătorii guvernamentali, inclusiv profesorii, pot fi deseori concediați pentru că au vorbit cu presa.
„Era o zi de luni. Când eram pe cale să iau prânzul, am văzut un copil care se uita la mine într-un mod trist. Era aproape în lacrimi. Când am întrebat care este problema, mi-a spus că el, mama lui și sora lui mai mică au băut doar câteva cești de ceai în weekend”, a spus ea.
Profesorul a spus că din acea zi a început să aducă băiatului o cutie de prânz în plus.
„Într-o zi, m-a întrebat dacă poate să-și ia prânzul acasă. În loc să-și ia masa la școală, băiatul a vrut să i-o ia mamei și surorii sale.”
„Este vorba doar despre o singură familie”, a spus profesorul. „Sunt multe alte povești sfâșietoare.”
„Situație de urgență”
Muditha Dharmapriya, un nutriționist din Colombo, a declarat pentru Al Jazeera că este de acord cu concluziile sondajului Salvați Copiii.
„Nu am statisticile, dar este adevărat că atât de mulți oameni, poate 50 la sută din gospodării, după cum spune sondajul, nu au suficientă nutriție”, a spus el.
„Conform Piramida Ghidului Alimentar, un copil trebuie să aibă două-trei porții de carne, pește și pasăre (MFP) pe zi. Dar multe gospodării din Sri Lanka nu își permit asta”, a adăugat el.
Și nu numai proteinele nu primesc copiii din cauza creșterii vertiginoase a costului vieții. O persoană are nevoie de șase până la 11 porții de carbohidrați, prin care organismul obține 1.500-2.000 kcal pe zi. De la criza economică, spune Dharmapriya, acel aport a fost redus la aproape 900 kcal.
„Oamenii nu mai pot mânca orez ca înainte. În loc să mănânce o dietă nutritivă, ceea ce se întâmplă acum este că oamenii mănâncă ceva doar pentru a nu mai simți foame. S-ar putea să mănânce o porție redusă de orez și să nu mănânce deloc MFP”, a spus el.
Cu toate acestea, jurnalistul și analistul politic Kusal Perera a spus că este îngrijorat de rezultatele sondajului organizației de caritate.
„Cred că cifrele au fost prea generalizate. Cred că eșantionul de puțin peste 2.300 de gospodării din nouă districte nu reprezintă de fapt fiecare segment al societății în ceea ce privește veniturile și statutul social”, a spus el pentru Al Jazeera.
Între timp, Salvați Copiii a avertizat cu privire la „un pericol foarte real al unei crize de foamete în general” în Sri Lanka.
„Aceasta este o situație de urgență care necesită un răspuns de urgență”, a declarat Julian Chellappah, directorul organizației caritabile în Sri Lanka.
Sursa – www.aljazeera.com