Lumea nu reușește să protejeze civilii prinși în conflict

De Jurnalul Național Actuale Externe 148 citiri
5 min citire
Lumea nu reușește să protejeze civilii, deoarece numărul morților persoanelor prinse în conflicte a crescut cu peste 50% față de anul precedent, a declarat șeful Națiunilor Unite.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a spus Consiliului de Securitate „să-și respecte angajamentele” de a proteja civilii, așa cum este consacrat în dreptul internațional umanitar, citând exemple de decese de civili în Ucraina și Sudan, școli distruse în Etiopia și deteriorarea infrastructurii de apă în Siria. .

În 2022, ONU a declarat că a existat o creștere cu 53% a deceselor civile, comparativ cu 2021, cu aproape 17.000 de decese de civili înregistrate în 12 conflicte.

Guterres a spus că cercetările ONU în zonele de război au arătat că 94% dintre victimele „armelor explozive” din zonele populate erau civili anul trecut, în timp ce peste 117 milioane de oameni s-au confruntat cu foametea acută, în primul rând din cauza războiului și a insecurității.

Adevărul teribil este că lumea nu reușește să își respecte angajamentele de a proteja civilii.

Pacea este cea mai bună formă de protecție.

Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a preveni conflictele, a proteja civilii, a păstra pacea și a găsi soluții politice la război.

 

„Legea trecută cu vederea este legea subminată. Avem nevoie de acțiune și responsabilitate pentru a ne asigura că este respectată. Și asta depinde de voința politică”, a spus Guterres, stând lângă ambasadorul rus Vasily Nebenzya. „Pacea este cea mai bună formă de protecție.”

În Ucraina, pe care Rusia a invadat-o în urmă cu mai bine de un an, ONU a înregistrat aproape 8.000 de morți civili și 12.500 de răniți. Cu toate acestea, a adăugat că cifrele reale sunt probabil mai mari.

La nivel mondial, numărul refugiaților forțați să părăsească casele lor din cauza „conflictelor, violenței, încălcărilor drepturilor omului și persecuției” a ajuns la 100 de milioane, a adăugat șeful ONU.

„Rupe tiparul”

Președintele elvețian Alain Berset, care a prezidat întâlnirea de marți, a declarat, în calitate de stat depozitar al Convențiilor de la Geneva și de sediul Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) cu sediul la Geneva, respectarea dreptului internațional umanitar este o prioritate de lungă durată pentru țară.

Numărul persoanelor care se confruntă cu insecuritate alimentară acută a crescut la 258 de milioane anul trecut, ceea ce el a remarcat că este de 30 de ori populația orașului New York.

Mai mult de două treimi trăiesc în zone de conflict, inclusiv în Republica Democrată Congo (RDC), Sudan, Sahel, Somalia, Myanmar și Afganistan, sau în țări în care violența este răspândită, cum ar fi Haiti, a spus Berset.

El a îndemnat toate țările să pună în aplicare o rezoluție din 2018 a CSNU împotriva utilizării înfometării ca metodă de război și a interzicerii ilegale a accesului umanitar și a livrărilor care salvează vieți civililor, precum și o rezoluție din 2021 care condamnă atacurile ilegale care privează civilii de servicii esențiale.

Lucrătorii medicali transferă un civil rănit dintr-un tren pe o ambulanță în orașul Lviv din vestul Ucrainei (Fișier: Yuriy Dyachyshyn/AFP)

Între timp, președintele CICR a declarat în timpul vizitelor recente în Africa, Europa și Orientul Mijlociu că a văzut o situație umanitară care se deteriora rapid, cu „regiuni întregi prinse în cicluri de conflict fără un sfârșit în vedere”.

Mirjana Spoljaric a spus că multe dintre conflicte sunt agravate de șocurile climatice, insecuritatea alimentară și dificultățile economice.

Ea a lansat un apel urgent pentru țările să protejeze civilii și infrastructura critică din zonele urbane, subliniind distrugerea pe scară largă în Sudan, Siria, Ucraina și Yemen. Ea a cerut, de asemenea, ca hrana să fie furnizată tuturor civililor din zonele de conflict și ca accesul să fie oferit lucrătorilor umanitari.

„Trebuie să spargem tiparul încălcărilor, iar acest lucru se poate face printr-o voință politică puternică și o acțiune susținută”, a spus Spoljaric.

Nicolas de Riviere, ambasadorul Franței la ONU, a evidențiat presupusele încălcări ale drepturilor comise de Rusia în Ucraina și de mercenarul rus Wagner Group în Republica Centrafricană și Mali.

„Civilii au suferit prea mult timp efectele mortale ale conflictelor armate”, a spus Guterres. „Este timpul să ne respectăm promisiunea de a-i proteja.”

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,