Luptătorii care protestează din India spun că vor arunca medalii în Gange

De Jurnalul Național Externe Sport 150 citiri
3 min citire
Sportivii care protestează împotriva hărțuirii sexuale de către un oficial de rang înalt amenință că își vor arunca medaliile în orașul sfânt Haridwar.

Cei mai buni luptători din India au amenințat că își vor arunca medaliile în râul Gange, deoarece cer arestarea șefului Federației Indiei de Lupte (WFI) din cauza acuzațiilor de hărțuire sexuală.

Într-o declarație comună emisă marți, care intensifică protestul lor de o lună, luptătorii, inclusiv medaliați olimpici Sakshi Malik și Bajrang Punia, și-au precizat următorul pas.

„Vom scufunda aceste medalii în râul Ganga… Cu cât considerăm Ganga mai sacru, cu atât mai sfânt am obținut aceste medalii muncind din greu. Aceste medalii sunt sacre pentru întreaga țară și locul potrivit ar trebui să fie în Gange însuși”, se spune în declarația în hindi.

„Aceste medalii sunt viețile noastre, sufletele noastre. Nu ar exista niciun motiv să trăiești după ce i-ai scufundat în Ganga astăzi”, se spune.

Malik, în albastru, este reținut de poliție în timpul unui protest la New Delhi duminică (Fișier: Altaf Qadri/AP)

Sportivii au spus că vor arunca medaliile în Haridwar, un oraș considerat sfânt de hinduși.

După ce au aruncat medaliile, sportivii au spus că se vor întoarce în capitala New Delhi pentru a începe greva foamei la memorialul Poarta Indiei din epoca britanică.

Luptătorii campau în New Delhi din 23 aprilie, cerând măsuri împotriva președintelui WFI, Brijbhushan Sharan Singh, care a negat orice faptă greșită. Singh este, de asemenea, parlamentar din Partidul Bharatiya Janata (BJP) al primului ministru Narendra Modi.

Luptătorii indieni, din dreapta, Bajrang Punia, Sangita Phogat și Vinesh Phogat vorbesc între ei înainte de marșul lor de protest către noua clădire a parlamentului din New Delhi (Fișier: Shonal Ganguly/AP)

Câțiva dintre luptătorii care protestau au fost reținuți pentru scurt timp de poliția din Delhi duminică, iar locul lor de tabără a fost eliberat după ce au încercat să se îndrepte spre noua clădire a parlamentului din India, inaugurată de Modi.

Singh, în vârstă de 66 de ani, a fost lipsit de puterile sale administrative, dar luptătorii solicită arestarea lui din cauza acuzațiilor de hărțuire sexuală împotriva luptătoarelor.

Sportivii care protestează au cerut și intervenția Curții Supreme, care a ordonat poliției să înregistreze un dosar împotriva lui Singh.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,