Luptele continuă în Sudan, deoarece ultima încetare a focului este aproape de expirare

De Jurnalul Național Externe Politică 198 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Conflictul a provocat distrugeri pe scară largă zonelor rezidențiale din Khartoum și orașele adiacente Omdurman și Khartoum Nord.

Impușcăturile și focurile de artilerie au zguduit capitala sudaneze, în timp ce două părți în conflict sunt sub presiune pentru a prelungi o încetare a focului, care se încheie luni, în lupta lor de șase săptămâni pentru controlul țării.

Locuitorii au declarat agenției de presă AFP că au putut auzi luni bătălii de stradă în nordul Khartoum, precum și focuri de artilerie în sudul capitalei de peste cinci milioane de locuitori, care a fost transformată într-o zonă de război mortal, în timp ce apelurile la arme au stârnit temerile legate de conflict. se va intensifica.

Într-o declarație comună duminică, Statele Unite și Arabia Saudită – mediatori internaționali cheie – au semnalat nerăbdarea față de încălcările persistente ale armistițiului și au chemat armata Sudanului și rivalul său, forțele paramilitare de susținere rapidă (RSF), pentru încălcări specifice de o săptămână. armistiţiu.

Sudanul a intrat în haos după ce luptele au izbucnit la mijlocul lunii aprilie între armata, condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan, și liderul RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo.

Luptele au ucis cel puțin 866 de civili și au rănit alți mii, potrivit Sindicatului Medicilor din Sudan, care urmărește victimele civile. Bilanțul ar putea fi mult mai mare, a spus grupul medical.

Conflictul a transformat capitala și alte zone urbane în câmpuri de luptă, forțând aproape 1,4 milioane de oameni să-și părăsească casele în zone mai sigure din interiorul Sudanului sau să treacă în țările vecine.

Bătălia a provocat distrugeri pe scară largă în zonele rezidențiale din Khartoum și orașele adiacente Omdurman și Khartoum de Nord. Locuitorii au raportat că au luat cu asalt și jefuirea caselor lor. Mulți au apelat la rețelele de socializare pentru a condamna confiscarea și jefuirea caselor.

Birourile grupurilor de ajutor, instituțiile medicale și alte infrastructuri civile au fost, de asemenea, atacate și jefuite. Multe spitale au devenit inaccesibile de când au început luptele pe 15 aprilie.

În urmă cu o săptămână, ambele părți s-au angajat să întrerupă atacurile aeriene necontenite, focurile de artilerie și luptele de stradă pentru a permite ajutorul atât de necesar și a permite civililor să fugă.

Dar până în a șaptea zi a armistițiului, niciun coridoare umanitar nu a fost asigurat, iar ajutorul a ajuns doar pentru a umple puținele spitale care încă funcționează în capitală.

Hiba Morgan de la Al Jazeera, raportând de la Omdurman, a spus că ambele părți se acuză reciproc pentru încălcări.

„Au avut loc numeroase lovituri aeriene în ultima săptămână în timpul încetării focului”, a spus Morgan.

„În ceea ce privește acordul în sine – deschiderea coridoarelor umanitare, eliberarea spitalelor pentru ca oamenii să poată avea acces la unități medicale, repararea centralelor electrice și a centralelor de apă – toate acestea nu au fost realizate în ultimele șapte zile. Deci nu este clar dacă va exista o altă prelungire între cele două părți.”

De săptămâni, SUA și Arabia Saudită au mediat discuțiile dintre armată și RSF în orașul-port saudit Jeddah. Până acum, au existat șapte încetări ale focului declarate, toate fiind încălcate într-o oarecare măsură.

În provincia Darfur de Vest, satele și taberele pentru persoane strămutate au fost distruse și arse până la pământ în ultimele săptămâni, zeci de mii de oameni, în mare parte femei și copii, fugind de casele lor în Ciadul vecin, a declarat dr. Salah Tour, care conduce Sindicatul Medicilor din provincie.

Nyala în Darfur de Sud, al-Fasher în Darfur de Nord și Zalingei în Darfur Central s-au confruntat cu lupte grele în ultimele zile. Casele și infrastructura civilă au fost distruse și jefuite, forțând mii de oameni să-și părăsească casele, potrivit agențiilor Națiunilor Unite.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,