MAE: România salută victoria obţinută de forţele reformiste şi pro-europene în Republica Moldova

320

România felicită cetăţenii Republicii Moldova pentru votul exprimat şi salută victoria obţinută de forţele reformiste şi pro-europene în alegerile parlamentare anticipate de duminică şi apreciază că rezultatul scrutinului „este o victorie a democraţiei, ce marchează un pas decisiv în direcţia unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susţinut permanent şi îl va susţine şi în continuare, fără rezerve”.

„Cetăţenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării şi eficientizării luptei împotriva corupţiei şi construirii unor instituţii democratice solide, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor”, precizează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis luni AGERPRES.

În acest sens, MAE subliniază că „eforturile în direcţia avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanţie a asigurării dezvoltării Republicii Moldova şi a prosperităţii pentru toţi cetăţenii săi”.

Totodată, România „exprimă speranţa formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susţină abordarea pro-europeană şi să continue, în mod susţinut, procesele de reformă”.

„Ca şi până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi a comunităţii de limbă, cultură şi istorie, inclusiv în ceea ce priveşte continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetăţenilor şi în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova”, încheie MAE.

Astfel, în urma numărării voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic „Şor” (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,78% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral „Renato Usatîi”, cu 4,11% din voturile alegătorilor.

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova – 1,82%.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata