Mare atenţie la medicamentele pentru femei!

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 66 citiri
4 min citire
În cadrul unui studiul se arată că utilizarea prelungită a anumitor medicamente progestogene, poate crește riscul de meningiom cerebral. Este vorba despre anumite tumori care se formează în ţesuturile din jurul creierului.

Utilizarea prelungită a anumitor medicamente poate fi periculoasă

Concret, studiul arată că riscul de meningiom a fost mai mare în cazul femeilor care au luat medicamentele timp de mai mult de un an.

Totuși, un expert de renume a declarat că această constatare nu ar trebui să le îngrijoreze pe femeile care au folosit sau folosesc în prezent.

În precizările acestuia, riscul ridicat a rămas „extrem de mic”, scrie The Guardian.

Progestogenii în doze mari cresc riscul de meningiom

Sursa menționată amintește că progestogenii sunt asemănători hormonului natural progesteron. Aceştia sunt utilizaţi în contraceptive, pentru afecţiuni ginecologice precum endometrioza şi sindromul ovarelor polichistice şi în terapiile de substituţie hormonală utilizate în timpul menopauzei.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor şi a Produselor de Sănătate din Franţa a investigat, în cel mai recent studiu publicat în BMJ, opt forme de hormon mai frecvent utilizate.

Majoritatea meningioamelor nu sunt de obicei canceroase şi cresc lent. Totuși, necesită adesea o îndepărtare chirurgicală, deoarece pot exercita presiune asupra creierului.

Tumorile rareori pun viaţa în pericol, scrie sursa menționată. Chiar și așa, intervenţia chirurgicală implică riscuri pentru structurile cerebrale din apropierea tumorilor. Acestea pot fi uneori deteriorate.

Practic, cercetătorii au identificat un număr de 18.061 de femei care au suferit intervenţii chirurgicale între anii 2009 şi 2018

Exact, cercetătorii au utilizat date din sistemul naţional de sănătate din Franța. Astfel, au identificat 18.061 de femei, cu o vârstă medie de 58 de ani, care au suferit intervenţii chirurgicale între 2009 şi 2018 pentru îndepărtarea meningioamelor intracraniene.

Comparând fiecare caz cu cinci persoane de control sănătoase, potrivite, cercetătorii au descoperit că utilizarea prelungită a trei progestative a fost asociată cu un risc mai mare de meningiom care a necesitat o intervenţie chirurgicală. Utilizarea prelungită presupune o perioadă de mai mult de 12 luni.

Două pilule orale, medrogestone şi promegestone, au fost legate de un risc de 4,1 şi, respectiv, de 2,7 ori mai mare de meningiom.

Totodată, acetatul de medroxiprogesteron a fost legată de un risc de 5,6 ori mai mare.

Acetatul de medroxiprogesteron este o injecţie contraceptivă vândută sub numele de Depo-Provera.

Deoarece studiul este observaţional, nu poate dovedi că hormonii cauzează tumorile.

Mai mult, nu a fost găsit niciun risc excesiv pentru progesteron, dydrogesteron sau pentru sistemele hormonale intrauterine utilizate pe scară largă.

În acest sens, cercetătorii solicită mai multe studii privind siguranţa hormonilor

Practic, cercetătorii solicită mai multe studii privind o mai bună siguranţa a hormonilor. Este vizat în special a acetatului de medroxiprogesteron injectabil.

Injecţiile sunt rar folosite în Marea Britanie şi în restul Europei. Totuși, 74 de milioane de femei la nivel global le primesc.

Astfel, numărul de meningioame atribuibile poate fi potenţial ridicat, susțin cercetătorii.

Pe baza registrelor de date privind cancerul din Marea Britanie, aproximativ patru din fiecare o mie de femei în vârstă de 30 de ani ar trebui să dezvolte un meningiom până la vârsta de 80 de ani.

Dacă utilizarea acetatului de medroxiprogesteron timp de mai mult de un an creşte riscul de aproximativ cinci ori, aşa cum sugerează studiul BMJ, această cifră ar creşte la 20 la fiecare o mie.

Sursa – www.capital.ro

TAGGED: ,