Măsurătorile nu au indicat creşteri sau depăşiri ale indicatorilor după incendiul de la Brazi

96

În urma incendiului izbucnit miercuri dimineaţă la incineratorul de deşeuri Eco Burn de la Brazi, Garda de Mediu Prahova informează că nu au fost depistate creşteri sau depăşiri ale indicatorilor de calitate a aerului.

„În cursul dimineţii de astăzi, 02.06.2021, ora 02,45, Comisariatul Judeţean Prahova al Gărzii Naţionale de Mediu a fost anunţat prin apel 112 despre izbucnirea unui incendiu pe platforma incineratorului SC Eco Burn SRL din localitatea Brazi, judeţul Prahova. Echipa de permanenţă din cadrul Comisariatului s-a deplasat în teren. Din primele constatări la faţa locului, incendiul se manifestă în interiorul incineratorului, cu degajare de fum dens în atmosferă din cauza arderii necontrolate a deşeurilor existente. (…) Măsurătorile indicatorilor de calitate a aerului monitorizaţi cu staţiile fixe de monitorizare din Municipiul Ploieşti şi localitatea Brazi, precum şi cei monitorizaţi cu laboratorul mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova în zona de sud a municipiului Ploieşti nu au prezentat creşteri sau depăşiri. Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova va continua verificările pe amplasament. Cauza incendiului urmează să fie stabilită de ISU”, se arată într-o informare postată de pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Prahova.

Incendiul, care iniţial se manifesta pe circa 400 de metri pătraţi, a cuprins întreaga hală, fiind afectată o suprafaţă de 4.000 mp, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova

Acesta a fost localizat, iar 53 de pompieri acţionează la faţa locului pentru lichidarea acestuia.

Însă, întrucât în curtea operatorului economic a fost găsită o bicicletă, se ia în calcul ipoteza că în interiorul halei este surprinsă o persoană, însă pompierii nu pot intra, pentru că plafonul construcţiei s-a prăbuşit, iar aceasta nu prezintă siguranţă.

În urma incendiului au rezultat degajări mari de fum, cetăţenii din zonă primind mesaj de tip RO-ALERT.

„Incendiu major produs la SC Eco Burn SRL cu degajări masive de fum. Evitaţi zona. Eliberaţi căile rutiere pentru a facilita accesul structurilor de intervenţie. Menţineţi ferestrele locuinţelor închise. Dacă sunteţi în apropiere, evacuaţi zona. Luaţi măsuri de adăpostire şi de autoprotecţie”, este mesajul RO-ALERT trimis de ISU Prahova.

Din punct de vedere legal, în urmă cu circa două săptămâni, şeful Gărzii Naţionale de Mediu Prahova, Octavian Berceanu, a declarat, în cadrul unei vizite făcute în Prahova, că incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi are activitatea suspendată.

În ultimii ani, autorităţile de mediu au aplicat mai multe amenzi societăţii care operează acest incinerator, iar autorizaţia de mediu a fost de mai multe ori suspendată din cauza neregulilor.

La începutul lunii aprilie, un alt incendiu a avut loc la Eco Burn pe platforma unde erau depozitate deşeuri periculoase, Garda de Mediu aplicând atunci o amendă de 40.000 de lei.

„În urma verificărilor efectuate s-a constatat că instalaţia de incinerarea nu este în funcţiune datorită sistării utilităţilor de la furnizor, iar incendiul s-a manifestat în zona platformei de depozitare a deşeurilor. În concluzie, operatorul economic nu a efectuat procedurile de verificare la momentul recepţionării deşeurilor periculoase din punct de vedere al proprietăţilor periculoase ale acestora. Au fost dispuse în sarcina Eco Burn SRL măsuri pentru efectuarea procedurilor în vederea colectării informaţiilor privind deşeurile, precum şi stocarea separată a deşeurilor periculoase pe criteriul compatibilităţii şi a naturii substanţele de stingere care pot fi utilizate pentru fiecare categorie de deşeuri în caz de incendiu”, preciza, la acel moment, Garda de Mediu Prahova.

De altfel, ISU informa atunci, că primele date arătau că au ars mai multe substanţe expirate folosite în laborator.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata