Medicamentele sunt complet interzise cu cafea

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 191 citiri
9 min citire

Inrolare trafic.ro




Medicamentele care NU trebuie consumate cu cafea

În cazul hipotiroidismului, glanda tiroidiană, aflată în partea anterioară a gâtului și având forma unui fluture, nu produce cantitatea adecvată de hormon tiroidian.

Această condiție poate duce la creșterea în greutate, uscarea pielii, dureri articulare, căderea părului și cicluri menstruale neregulate.

Pentru această boală sunt prescrise cu levothyroxine sau alte medicamente pentru tiroidă pentru a corecta nivelul hormonal. Cercetările demonstrează că băutul cafelei în același timp cu administrarea acestor medicamente poate diminua absorbția lor în organism. Se reduce, astfel, eficacitatea tratamentului.

Rapoartele medicale ale pacienților indică faptul că această băutură poate reduce absorbția medicamentelor pentru tiroidă cu mai mult de jumătate.

Evită cafeaua cu medicamente pentru răceală sau alergii

Aceste medicamente conțin stimulente ale sistemului nervos central, cum ar fi pseudoefedrina.

Cafeaua, la rândul ei, este un stimulent. Prin urmare, combinarea administrării acestor medicamente cu o ceașcă de cafea poate intensifica simptomele, cum ar fi neliniștea și dificultatea în adormire.

Nu bea cafea dacă iei medicamente pentru diabet sau Alzheimer

Combinația cafelei cu zahăr sau lapte poate conduce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge, afectând eficacitatea medicamentelor pentru diabet. De asemenea, studiile indică faptul această băutură poate agrava simptomele pentru persoanele cu diabet.

Din datele unui studiu publicat de Asociația Americană pentru Diabet, orice băutură conținând cofeină, cum ar fi cafeaua, poate determina o creștere a nivelurilor de insulină și glucoză din sânge. Deși studiul a fost de dimensiuni mici și necesită mai multă cercetare, cercetătorii avertizează că aceasta poate face mai dificilă gestionarea nivelului de glucoză din sânge și poate crește riscul complicațiilor asociate diabetului.

În prezent, boala Alzheimer ocupă locul șaptea în topul cauzelor principale ale deceselor în America și afectează în principal persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Este o afecțiune a creierului caracterizată prin deteriorarea funcției cognitive, ceea ce face dificilă gândirea, memorarea și îndeplinirea sarcinilor zilnice. Milioane de americani trăiesc cu boala Alzheimer și sunt tratați cu medicamente specifice pentru această afecțiune.

În acest sens, medicamentele utilizate pentru tratarea Alzheimerului, cum ar fi donepezilul, rivastigmina și galantamina, pot fi afectate de consumul de cafeină. Cofeina din cafea poate afecta bariera sânge-creier și poate diminua cantitatea de medicament care ajunge la creier. Aceste medicamente acționează prin protejarea neurotransmițătorului acetilcolină, iar consumul excesiv de cafea poate afecta acest mecanism de protecție, potrivit csid.ro.

Nu combina cafeaua cu pastilele pentru astm sau osteoporoză

Astmul este o afecțiune cronică care afectează plămânii, determinând inflamarea și iritarea căilor respiratorii. Aceasta poate provoca dificultăți în respirație, tuse și șuierat, precum și o senzație de strângere în piept. Milioane de americani, inclusiv adulți și copii, trăiesc cu astm și sunt tratați cu medicamente pentru această afecțiune.

Mulți pacienți cu astm iau bronhodilatatoare în timpul episoadelor acute, cum ar fi aminofilina sau teofilina. Aceste medicamente acționează prin relaxarea căilor respiratorii pentru a facilita respirația, dar pot avea efecte secundare precum dureri de cap, neliniște, dureri de stomac și iritabilitate. Consumul de cafea sau alte băuturi bogate în cofeină poate crește riscul acestor efecte secundare. De asemenea, cafeaua poate reduce cantitatea de medicament absorbită și eficient utilizată de organism.

Se ştie că osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin subțierea oaselor și fragilitatea acestora, ceea ce crește riscul de fractură. Milioane de oameni suferă de osteoporoză, iar aceasta afectează în special femeile, în special cele care au trecut de menopauză.

Iar medicamentele precum risedronatul sau ibandronatul sunt folosite pentru prevenirea și tratamentul osteoporozei și nu ar trebui luate în același timp cu cafea, deoarece acest lucru poate reduce eficacitatea medicamentului. Se recomandă administrarea acestor medicamente pe stomacul gol, cu apă, pentru a permite organismului să absoarbă cât mai eficient medicamentul. Consumul de cafea în timp ce iei aceste medicamente poate reduce eficacitatea lor cu mai mult de jumătate.

Fără cafea dacă iei antidepresive sau medicamente antipsihotice

În contextul CDC, aproximativ unul din zece adolescenți și adulți iau medicamente antidepresive în fiecare zi. Aceste medicamente sunt cele mai frecvent prescrise pentru adulții cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, iar utilizarea lor a înregistrat o creștere semnificativă în ultimele decenii. Ele pot fi utile în tratarea depresiei, o afecțiune de dispoziție care afectează starea de spirit și funcționarea unei persoane.

Consumul de cafea poate influența modul în care organismul procesează medicamentele antidepresive. Unele medicamente, precum fluvoxamina, amitriptilina, escitalopram și imipramina, pot fi metabolizate în mod diferit în prezența cafelei, în special în cazul consumului de cantități mari de cafea. Acest lucru poate duce la o absorbție redusă a medicamentului de către organism.

Studiile indică faptul că fluvoxamina poate amplifica efectele secundare obișnuite ale cofeinei. Aceasta poate cauza simptome precum insomnie și palpitații ale inimii. Este recomandabil să iei medicamentul separat și să amâni consumul de cafea pentru mai târziu.

Medicamentele antipsihotice sunt esențiale pentru persoanele care se confruntă cu afecțiuni precum schizofrenia, mania, tulburarea depresivă majoră și altele. Aproape patru milioane de americani utilizează aceste medicamente în fiecare an. Ele acționează prin influențarea neurotransmițătorilor sau blocarea receptorilor din creier.

Printre medicamentele antipsihotice se numără fenotiazina, clozapina, haloperidolul și olanzapina. Consumul de cafea poate afecta absorbția acestor medicamente în organism, determinând o absorbție redusă în comparație cu cea care ar avea loc în absența cafelei. Studiile arată că metabolismul sau descompunerea multor dintre aceste medicamente poate fi influențat de cafea.

Pentru a obține efectul complet al medicamentului, este recomandat să-l iei cu apă, amânând consumul de cafea pentru mai târziu.

medicamente pastile

Medicamentele pentru tensiunea arterială nu merg bine cu cafeaua

Milioane de oameni trăiesc cu hipertensiune arterială, o afecțiune în care tensiunea arterială este crescută, și pentru mulți, aceasta rămâne insuficient controlată. Hipertensiunea arterială poate crește riscul de boli cardiace și accidente vasculare cerebrale. Este adesea o afecțiune tăcută, deoarece rareori provoacă simptome evidente.

Mulți pacienți iau medicamente pentru a trata hipertensiunea arterială, cum ar fi verapamilul sau propranololul, care acționează prin reducerea ritmului cardiac. Aceasta înseamnă că inima nu trebuie să muncească atât de mult pentru a pompa sânge în tot corpul.

Totuși, consumul de cafea în același timp cu medicamentele pentru tensiunea arterială, cum ar fi felodipina, poate reduce absorția medicamentului în organism. Astfel, beneficiile complete ale medicamentului ar putea să nu fie obținute.

Nu lua melatonină cu cafea

Melatonina este un hormon natural produs de corpul uman, care ajută la inducerea stării de somn la nivelul organismului pe timpul nopții. Această substanță este eliberată în mod natural de organism în momentul în care soarele apune, semnalizând creierului că este momentul să se odihnească. Pe lângă producția naturală, melatonina este disponibilă și ca supliment alimentar fără prescripție medicală și este utilizată ca adjuvant în promovarea somnului.

Pe de altă parte, cafeina acționează ca un stimulent, având efectul opus melatoninei, fiind cunoscută pentru capacitatea sa de a spori starea de vigilență și de a combate oboseala. Cofeina din cafea poate inhiba producția naturală de melatonină a organismului și poate reduce eficacitatea hormonului. Consumul de cafea în timp ce iei melatonină ar putea anula efectele pozitive ale acesteia, făcând mai dificilă inducerea somnului.

Sursa – www.capital.ro