Medicul american care a tratat o victimă a violului în vârstă de 10 ani va fi audiat

De Jurnalul Național Externe Sănătate 262 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
Indiana Medical Licensing Board din mijlocul vestului Statelor Unite a deschis o audiere disciplinară împotriva unui medic, după ce aceasta a vorbit despre oferirea de îngrijiri de avort unei victime de 10 ani de viol în iunie anul trecut.

Doctorul, Caitlin Bernard, a spus inițial povestea ei pentru ziarul The Indianapolis Star pentru a ilustra efectele imediate ale unei decizii a Curții Supreme de a anula dreptul constituțional la avort.

Acea poveste a stârnit un protest la nivel național, activiștii pentru drepturile la avort denunțând obstacolele cu care se confruntă fetița de 10 ani, iar oponenții l-au aruncat pe Bernard pentru acțiunile ei.

La audierea de joi, consiliul a audiat o plângere din partea procurorului general din Indiana, Todd Rokita, un republican și oponent al dreptului la avort, acuzându-l pe Bernard că a încălcat atât legea de stat, cât și cea federală.

Plângerea urmărește „măsuri disciplinare adecvate” împotriva lui Bernard. Consiliul este împuternicit să suspende sau chiar să revoce permisul de medic.

Biroul procurorului general a susținut că Bernard a încălcat legea din Indiana, prin neraportarea violului autorităților, precum și standardele federale privind confidențialitatea pacienților.

Bernard „a vorbit în mod repetat și regulat cu presa pentru a perpetua acoperirea vieții private a pacientului ei”, se spune în plângere.

Deși pacientul nu a fost niciodată numit în niciunul dintre interviurile lui Bernard, plângerea îl acuză pe Bernard că a declanșat „o căutare intensă în mass-media” pentru informații despre fată.

Bernard și avocații ei, totuși, au negat orice încălcare a Legii privind portabilitatea și responsabilitatea asigurărilor de sănătate (HIPAA), legea care protejează viața privată a pacienților.

La audierea de joi, Bernard și-a apărat capacitatea de medic de a vorbi pe larg despre probleme medicale de interes public.

„Cred că este incredibil de important ca oamenii să înțeleagă impactul real al legilor acestei țări despre avort”, a spus Bernard. Ea a adăugat că ipoteticele au rareori același efect asupra conștientizării publicului.

În iulie anul trecut, angajatorul lui Bernard, Indiana University Health, a emis o declarație prin care confirma că medicul a respectat legile privind confidențialitatea pacienților.

Bernard a respins, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora nu a depus documentele adecvate pentru a documenta cazul copilului de 10 ani.

Ea a spus că a respectat protocolul pentru raportarea cazurilor de abuz asupra copiilor către personalul spitalului. Posturi de știri precum New York Times și National Public Radio au raportat, de asemenea, că ea a respectat procedurile de documentare a avorturilor cu statul.

La momentul avortului din 30 iunie, violul era deja investigat de poliție în statul de origine al copilului, Ohio.

Dar, odată cu abrogarea de către Curtea Supremă a SUA anul trecut a deciziei Roe v Wade – decizia din 1973 care a garantat dreptul constituțional la avort – Ohio a reușit să impună o interdicție existentă a avortului de șase săptămâni, care fusese înfundată în controverse juridice din 2019.

Asta a forțat-o pe fetița de 10 ani și pe mama ei să caute îngrijire pentru avort peste granițele statului, în Indiana. La momentul în care Bernard a auzit pentru prima dată despre copilul de 10 ani, ea era însărcinată în șase săptămâni și trei zile.

Copilul a primit în cele din urmă un avort cu medicamente, iar un suspect de 27 de ani în cazul violului a fost arestat în iulie.

Avocatul Kathleen DeLaney vorbește în numele lui Caitlin Bernard în noiembrie 2022.

Declarațiile publice ale lui Bernard despre caz au declanșat o furtună politică, mulți susținători anti-avort – și chiar politicieni proeminenți precum reprezentantul Ohio Jim Jordan – punând la îndoială veridicitatea poveștii.

Președintele Joe Biden, un democrat, a făcut referire chiar la poveste în timpul unei conferințe de presă.

„Un copil de 10 ani ar trebui forțat să aducă pe lume copilul unui violator?” Le-a spus Biden reporterilor, exprimându-și indignarea. „Nu mă pot gândi la nimic mai extrem.”

Alice Morical, avocatul lui Bernard, a spus că, deși clientul ei s-a mai ocupat de cazuri de abuz asupra copiilor, această poveste a pus-o sub microscop ca niciodată.

„Dr. Bernard nu ar fi putut anticipa examinarea atipică și intensă pe care a primit-o această poveste”, a explicat Morical joi. „Nu se aștepta ca politicienii să spună că ea a inventat povestea”.

Grupuri de asistență medicală cu legături cu Bernard, cum ar fi Planned Parenthood și Physicians for Reproductive Health, au venit și ele în apărarea ei, argumentând că atacurile la adresa profesionalismului ei sunt „motivate politic”.

Dar la audierea de joi, procurorul general adjunct al Indianei, Cory Voight, a susținut că Bernard a fost cel care își promovează propria agendă politică.

„Nu a existat niciun caz ca acesta în fața consiliului”, a spus Voight. „Niciun medic nu a fost atât de nerăbdător în urmărirea propriei agende.”

Cuvintele lui Vought au făcut ecou cu cele ale procurorului general Rokita. Încă din iulie anul trecut, Rokita a apărut pe Fox News pentru a-l critica pe Bernard drept „activist pentru avort care acționează ca medic”. El a promis la acea vreme să-l investigheze pe Bernard și „să lupte cu asta până la capăt”.

Bernard a dat în judecată pentru a opri investigația sa, care a citat fișele medicale ale pacienților, dar în decembrie, judecătorul județului Marion Heather Welch i-a respins cererea.

Judecătorul, totuși, a hotărât că Rokita a încălcat el însuși legile de confidențialitate în discuția publică a investigației sale la știrile de televiziune prin cablu, fără a depune mai întâi o plângere oficială.

Aparițiile lui Rokita în presă, a spus Welch, au fost „încălcări în mod evident ilegale ale cerinței statutului privind investigațiile de licențiere ca angajații Procuraturii Generale să păstreze confidențialitatea asupra investigațiilor în curs până când sunt trimiși în judecată”.

Sursa – www.aljazeera.com