Mihai Craiu: este „de vină” un răspuns imun al gazdei infectate cu aceste virusuri și nu virusul în sine

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 125 citiri
4 min citire
În contextul virusurilor, dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din România, a dezvăluit rezultatele celor mai recente studii privind bolile neurologice și susține că, în unele maladii virale, este „de vină” un răspuns imun al gazdei infectate cu aceste virusuri și nu virusul în sine.

În explicaţiile sale, „Este cunoscut faptul că unele maladii produse de virusuri pot produce leziuni neurologice grave. Convulsii, comă sau paralizii pot fi întâlnite la unii copii care evoluează sever, în scenariul unei infecții cu virus gripal, în poliomielită sau în rujeolă. Avem dovada tristă a deceselor recente, survenite la unii din copiii care au dezvoltat encefalită, în cadrul epidemiei actuale de rujeolă”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, pe pagina sa de Facebook.

În precizările pediatrului, pentru „pacienții infectați cu unele virusuri, cum ar fi ZIKA (transmisă prin înțepătura unui țânțar) sau SARS-CoV-2, în cazul cărora au fost observate manifestări neurologice foarte severe, în ultimii ani, nu au fost descoperite dovezi clare are unor legături între severitatea bolii virale și severitatea complicațiilor neurologice. Iar în cazul Sclerozei Multiple asociată cu virusul Epstein-Barr nu au fost identificate dovezi ale infecției SNC cu acest virus.”

În plus, medicul citează din concluziile unui studiu medical recent, care dovedește că în unele maladii virale este „de vină” un răspuns imun al gazdei infectate cu aceste virusuri și nu virusul în sine.

Astfel, „Unele celule imune, numite limfocite T CD8+, pot să se comporte ca un ‘terorist’. Adică să fie activate în timpul unui proces inflamator situat la distanță de SNC. Ca o bombă cu ceas, controlată cu un declanșator activat de un telefon mobil. Cu alte cuvinte, unele complicații neurologice grave apar din cauza răspunsului organismului nostru și nu din cauza virusului în sine”, explică medicul pediatru.

În general, „Pur și simplu suntem diferiți din naștere și ne comportăm diferit din punct de vedere imunologic. Sistemul imun (ca și memoria sau abilitățile de învătare) are caracteristici individuale și se manifestă uneori ‘greșit’. La fel ca la școală, unii elevi sunt premianți și alții rămân restanțieri. Nu la toți copiii sistemul imun este înțelept și cumpătat… uneori este isteric și violent. Iar în situații de conflict (cum sunt bolile acute, vaccinările, reacțiile alergice, stressul, etc) aceste diferențe devin foarte evidente.

Altfe spus, această dovadă ar putea să explice și diferențele de răspuns în fața vaccinării. Si posibilele efecte adverse… Uneori este de vină gazda și nu musafirul”, susține dr. Craiu.

În concluzie, medicul are și o recomandare pentru părinți.

În recomamdările sale, „În aceste momente speciale când au fost raportate peste 5.200 de cazuri de rujeolă, conform INSP, ar fi prudent să discutați cu medicul dumneavoastră de familie despre acțiunile necesare, dacă aveți un copil de opt luni sau mai mare. Mai ales dacă ați amânat vaccinarea ROR. Multă sănătate tuturor!”, a  încheiat dr. Mihai Craiu.

 

Sursa – www.antena3.ro