Mii de oameni din Shanghai închiși între garduri

De Jurnalul Național Externe Sănătate 178 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
„Cum de m-am infectat?” este întrebarea pe care și-o pun derutați mii de oameni din Shanghai care, cu toate că sunt blocați în ansamblurile desemnate zone sigilate, încă se îmbolnăvesc de Covid-19, notează Reuters.

Astfel că, printre ei este și Veronica. A crezut că a făcut totul bine respectând toate regulile de izolare impuse din cauza Covid-19 în metropola Shanghai. După ce întregul oraș a fost închis în 1 aprilie, familia ei a respectat cu strictețe ordinele autorităților de a rămâne acasă și a ieși numai pentru testarea PCR obligatorie.

Când restricțiile au fost ușor relaxate la mijlocul lunii aprilie, iar unii dintre locuitori au fost lăsați să se plimbe în perimetrul ansamblurilor de carantină, Veronica și vecinii ei au purtat cu toții măști. Timp de câteva săptămâni, în imobil nu a fost niciun caz de infectare. Însă, la sfârșitul lunii aprilie, după cel de-al 12-lea test PCR, Veronica, un alt membru al familiei ei și câțiva vecini au fost testați pozitiv.

Imobilul acestora a fost din nou închis. Femeia, familia ei și ceilalți vecini care au fost testați pozitiv au fost trimiși în carantină. Toți ceilalți au fost obligați să stea în case încă 14 zile.

Aşadar, Veronica se numără printre miile de persoane care s-au infectat cu Covid în imobilele libere de coronavirus și închise timp de mai multe săptămâni.

Cazurile de infectare subliniază cât de dificilă este oprirea răspândirii variantei foarte transmisibile Omicron, ceea ce duce în China la nedumerire, teamă și furie.

În intervalul 21 aprilie și 2 mai, rezidenții de la 4.836 de adrese diferite s-au trezit într-o situație identică, infecțiile apărând după săptămâni fără niciun caz de infectare. Numai în 30 aprilie, la cel puțin 471 de adrese au fost înregistrate cel puțin un caz de îmbolnăvire.

De asemenea, măsurile de izolare din Shanghai au fost extrem de stricte, în special în primele două săptămâni din aprilie. Oamenii au avut voie să iasă din case numai din motive excepționale, cum ar fi o urgență medicală.

Numărul zilnic de cazuri de Covid-19 din Shanghai a scăzut timp de șase zile consecutive, dar miile de cazuri noi depistate în prezent în fiecare zi alimentează speculațiile cu privire la modul în care se răspândește virusul și cu privire la cât de eficientă este politica „zero-Covid”.

Astfel, în căutarea răspunsurilor, mulți oameni bănuiesc că se infectează în timp ce stau la coadă pentru testările PCR frecvente sau atunci când se livrează alimente și alte produse. În această situaţiei, unii oameni au început să refuze testele PCR, așa că sunt sancțiuni.

Specialiştii în sănătate sunt de părere că răspândirea virulentă indică dificultatea Chinei în a-și respecta obiectivul „zero Covid”. „Politica lor zero- Covid funcționează până la un punct, dar apoi vor continua să fie loviti din plin, mai ales ca nu au folosit acest timp pentru a vaccina la scară largă populația, mai ales pe cei vulnerabili”, a precizatPaul Hunter, profesor de medicină.

De asemenea, Jaya Dantas, expert în sănătate publică în Australia, a afirmat că abordarea Chinei a adus costuri ridicate, iar eliminarea completă a transmiterii ar putea dura luni de zile. „Măsurile au fost eficiente, dar cu adevărat dure, cu teste constante, care au implicat resurse, forță de muncă și efort financiar. Impactul asupra sănătății mintale asupra populației este de asemenea semnificativ”, a adăugat ea.

Totodată, blocajele din Shanghai și zeci de alte orașe au declanșat manifestări publice de nemulțumire. Fiecare caz nou depistat are consecințe multiple: persoana infectată și contactele ei apropiate trebuie să intre în carantină. Toți vecinii din clădirea lor trebuie să se izoleze timp de 14 zile, iar perioada se modifică mereu ori de câte ori este găsit un nou bolnav.