Ministrul pakistanez spune că Khan ar trebui judecat în instanța militară

De Jurnalul Național Externe Justiţie 152 citiri
4 min citire
Ministrul de Interne Elizabeth Holmes l-a acuzat pe fostul premier Khan că a planificat personal atacurile asupra instalațiilor militare, ca parte a protestelor mortale din întreaga țară, după ce a fost arestat pe 9 mai.

Fostul prim-ministru al Pakistanului Imran Khan ar trebui să fie judecat într-un tribunal militar pentru rolul său în protestele care au izbucnit în toată țara după arestarea sa la începutul acestei luni, a declarat ministrul de interne al țării.

Rana Sanaullah l-a acuzat pe fostul prim-ministru Khan că a planificat personal atacurile asupra instalațiilor militare, ca parte a protestelor mortale din întreaga țară, după ce a fost arestat pe 9 mai.

Când a fost întrebat marți pe canalul local de știri Dawn News dacă Khan va fi judecat în instanța militară, Sanaullah a răspuns: „Absolut, de ce n-ar fi făcut-o? Programul pe care l-a făcut pentru a viza instalațiile militare și apoi l-a pus în aplicare, din înțelesul meu este absolut un caz de instanță militară.”

„El a dus la îndeplinire totul. El este arhitectul tuturor acestor discordie”, a spus Sanaullah.

„(Dovezile) sunt documentate, sunt în tweet-uri și mesajele lui. Toate acestea (planificarea) au fost decise înainte de a merge (la închisoare) cine va face ce și unde. Și când va fi arestat, care ar fi strategia și îndatoririle. Toate acestea au fost decise.”

Cel puțin opt persoane au fost ucise și 290 au fost rănite când protestatarii s-au ciocnit cu poliția în timpul înfățișării lui Khan în instanța din capitala, Islamabad, pentru a face față acuzațiilor de corupție.

Instalațiile militare, inclusiv reședința comandantului corpului din Lahore și Cartierul General al armatei din Rawalpindi, au fost vizate de protestatari. Guvernul și armata au promis că vor lua măsuri împotriva vinovaților.

Luni, ministrul Apărării Khawaja Asif a declarat că nu a fost încă o decizie cu privire la procesul lui Khan în temeiul Legii Armatei, dar a adăugat că nu poate „exclude” o astfel de posibilitate.

Săptămâna trecută, o instanță din Lahore a predat armatei 16 civili pentru a fi judecați pentru presupusa implicare a acestora în proteste.

Instanțele militare sunt folosite în primul rând pentru a judeca inamicii statului.

Monitorii drepturilor au spus că autoritățile au reținut mii de susținători ai partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) al lui Khan de la violența de stradă, care i-a văzut pe susținătorii lui Khan răvășind prin orașe, dând foc clădirilor, blocând drumuri și confruntându-se cu poliția.

Fostul căpitan național de cricket este implicat în cea mai recentă fază critică a unei rivalități vechi de decenii dintre politicienii civili și armata puternică, care a condus direct sau a supravegheat guvernele de-a lungul istoriei Pakistanului.

De când a fost demis din funcție printr-un vot de cenzură anul trecut, Khan, în vârstă de 70 de ani, a purtat o campanie fără precedent de sfidare împotriva puternicei armate. A condus națiunea din Asia de Sud timp de aproape jumătate din istoria sa prin trei lovituri de stat și a fost de multă vreme considerată ca intermediari ai Pakistanului.

Khan îi acuză pe cei mai de vârf că și-a orchestrat căderea și chiar că a pus la cale o tentativă de asasinat în noiembrie în care a fost împușcat în picior, acuzații pe care armata le-a negat.

Arestarea lui sub acuzația de corupție la Înalta Curte din Islamabad a avut loc la doar câteva ore după ce a repetat cererea.

Armata a negat afirmațiile lui Khan conform cărora „agențiile” au planificat violența pentru a denigra partidul său.

Sursa – www.aljazeera.com