Minor neînsoțit moare după șederea în adăpostul pentru migrație din Florida

De Jurnalul Național Actuale Externe 239 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Cauza morții nu este încă cunoscută pentru Ángel Eduardo Maradiaga Espinoza, în vârstă de 17 ani, descoperit inconștient în custodia SUA.

Guvernul Statelor Unite a confirmat că un minor neînsoțit din Honduras a murit în custodia sa la începutul acestei săptămâni, pe fondul unui control sporit asupra imigrației, pe măsură ce politica controversată de expulzare a frontierei, Titlul 42, expiră.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS) a emis vineri o declarație în care recunoaște decesul lui Ángel Eduardo Maradiaga Espinoza, în vârstă de 17 ani, pe 10 mai. Acesta a fost descoperit inconștient la un adăpost de migranți din Safety Harbor, Florida, și după încercări de resuscitare la un spital local, a fost declarat decedat.

Decesul tânărului de 17 ani este primul deces cunoscut sub administrarea președintelui democrat Joe Biden al unui tânăr migrant sau solicitant de azil aflat în custodia guvernului. Se estimează că șase copii au murit în custodia predecesorului său, republicanul Donald Trump, câțiva au murit după ce s-au îmbolnăvit și unul după ce a contractat sepsis.

Într-o declarație despre moartea lui Maradiaga Espinoza, departamentul a spus că este „profund întristat de această pierdere tragică”. Declarația a explicat că HHS a fost în contact cu familia lui Maradiaga Espinoza și că „examina toate detaliile clinice ale acestui caz, inclusiv toate dosarele de îngrijire medicală a pacienților internați”.

„O investigație medicală legist este în desfășurare”, a adăugat acesta. Cauza morții nu a fost identificată imediat.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a vorbit pe scurt despre deces în timpul conferinței sale de presă de vineri, recunoscând că ancheta medicală a fost deschisă pe 10 mai. „A fi mamă și a sărbători duminică Ziua Mamei, este o veste foarte devastatoare”, a spus ea.

Solicitanții de azil se adună pe 12 mai pe podul de graniță internațională Matamoros-Brownsville dintre SUA și Mexic, în urma expirării titlului 42 (Daniel Becerril/Reuters)

Declarațiile au loc la o zi după ce ministrul de Externe al Honduras, Enrique Reina, a postat pe Twitter despre moartea adolescentului, cerând guvernului SUA „să efectueze o investigație exhaustivă a cazului” și „să aplice toată greutatea legii” în cazul în care se constată o infracțiune. .

„Acest eveniment teribil subliniază importanța lucrului împreună pe agenda bilaterală de migrație în ceea ce privește situația minorilor neînsoțiți, pentru a găsi soluții”, a scris Reina.

Vestea morții lui Maradiaga Espinoza urmează și expirării poliței Titlul 42 la miezul nopții de vineri dimineață. Politica mult criticată a fost folosită de autoritățile de imigrație de peste 2,8 milioane de ori pentru a respinge migranții și solicitanții de azil în numele sănătății publice.

Dar, pe măsură ce declarația de urgență din partea SUA COVID-19 s-a încheiat pe 11 mai, la fel s-a încheiat și Titlul 42, lăsând administrația Biden să revină la competențele sale în temeiul titlului 8 din Codul SUA, care guvernează imigrația și naționalitatea.

Ca parte a strategiei sale de descurajare a sosirilor la granița dintre SUA și Mexic, administrația Biden a implementat noi măsuri care ar penaliza, în unele cazuri, trecerile neregulate cu o interdicție de cinci ani de reintrare și potențial urmărire penală.

În timp ce făcea campanie pentru președinție în perioada premergătoare alegerilor din 2020, candidatul de atunci Biden l-a criticat pe actualul Trump pentru tratamentul acordat copiilor și familiilor de la granița dintre SUA și Mexic. Politica de „toleranță zero” a lui Trump la graniță a dus la separarea părinților de copiii lor în timp ce procedurile lor de imigrare progresau.

Dar Biden s-a confruntat cu criticile sale după preluarea funcției, când a redeschis o unitate de surplus în 2021 pentru adolescenții sosiți la granița dintre SUA și Mexic care nu aveau un părinte sau un tutore cu ei.

Faptul că unitatea fusese deschisă anterior sub Trump a alimentat acuzațiile că Biden și-a dublat politicile de frontieră ale predecesorului său, mai ales când au apărut știri în 2021 despre site-uri de primire de urgență care dețin mii de copii.

Legea federală impune Poliției de Frontieră din SUA să transfere orice copil care ajunge la graniță fără părinții lor la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane în termen de trei zile pentru îngrijire în unitățile pe termen lung ale agenției.

De acolo, departamentul lucrează pentru a elibera copiii individuali unui membru al familiei sau sponsorului, deși „nu este parte la procedurile de imigrare a copilului”.

Solicitant de azil și copii migranți cu familiile lor la un adăpost din Ciudad Juarez, Mexic, pe 16 februarie

Spre deosebire de alte locuri de detenție pentru imigranți, unitățile de locuințe și servicii umane pentru minori neînsoțiți au paturi și oferă educație, recreere și servicii de sănătate mintală și medicală la clasă. Dar criticii avertizează că astfel de facilități nu sunt echipate sau potrivite pentru copii pe termen lung.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane avea 8.492 de minori neînsoțiți în custodia sa la 2 mai. În ultimul an fiscal, 72% dintre tinerii din program aveau peste 14 ani și 64% erau băieți.

Majoritatea au venit din Guatemala, cu o rată de 47%, urmată de Honduras cu 29% și El Salvador cu 13%.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,