Murhaf, în vârstă de 11 ani, strânge 230.000 de dolari vânzând ace de flori în Suedia

De Jurnalul Național Bani Externe 217 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Vânzările au crescut vertiginos după o postare virală despre băiat, iar o reacție rasistă aduce doar mai mulți bani pe măsură ce oamenii se adună în spatele lui.

Stockholm, Suedia – Murhaf Hamid a sperat că va putea câștiga suficienți bani pentru a cumpăra o pizza cu prietenii când a început să vândă ace cu flori „majblommor” în sudul Suediei.

Copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani vând ace ca parte a unei campanii anuale a Majblomman, cea mai veche organizație caritabilă din Suedia, pentru a combate sărăcia copiilor din țară.

Copiii au voie să păstreze 10 la sută din banii strânși, precum și orice bacșișuri.

Murhaf, în vârstă de 11 ani, nu s-a așteptat niciodată să doboare recordul de strângere de fonduri al organizației de caritate și să devină o senzație virală pe parcurs.

Nu a început bine pentru Murhaf. Unii adulți i-au spus să iasă de pe străzi, lăsându-l descurajat.

O prietenă de familie, Leila Orahman, a văzut că refuzurile îl supărau pe Murhaf și a decis să scrie o postare pe rețelele sociale despre el.

A devenit rapid viral – în cele din urmă a făcut titluri în toată țara, deoarece peste 3,2 milioane de coroane (223.200 USD) au fost turnate în pagina sa digitală de strângere de fonduri. De asemenea, a primit 112.000 de coroane (10.830 USD) în bacșișuri.

Åsa Henell, secretarul general al organizației de caritate, a declarat pentru TT Newswire că vânzările au fost „complet de necrezut” și „nu au văzut niciodată așa ceva”. Ea a spus că copiii strâng de obicei în jur de 100 de dolari.

Mitinguri publice după comentarii rasiste

Deși majoritatea comentariilor despre postarea lui Orahman au susținut campania lui Murhaf, au existat și remarci rasiste.

Un tweet al unui membru aparent al partidului populist de extremă-dreapta Suedia Democrați a folosit mai multe insulte rasiste și a sugerat că un „copil suedez alb” ar trebui să primească tot sprijinul publicului.

Murhaf, care s-a născut în Suedia, are statut de solicitant de azil și nu are permis de ședere.

Ziarul suedez Dagens Nyheter a raportat că familia lui Murhaf a fost respinsă de trei ori de cererea de azil. Cu toate acestea, din mai multe motive, familia nu poate fi deportată în țara natală a mamei sale, Etiopia.

Comentariile pline de ură au adus o atenție sporită campaniei, în timp ce oamenii s-au adunat în spatele lui Murhaf, inclusiv prim-ministrul Ulf Kristersson, care a spus că cei care au scris comentarii rasiste ar trebui să le fie „rușine”.

Orahman a declarat pentru ziarul suedez Aftonbladet că nu este prima dată când Murhaf este supus rasismului.

Cu toate acestea, ea a evidențiat „răspunsul foarte pozitiv din partea publicului suedez”, cu atât de mulți bani vărsați în pagina sa de strângere de fonduri încât s-a prăbușit.

„Mi-a sporit încrederea”

Murhaf a fost invitat acum la Parlamentul suedez și la Primăria din Malmö, al treilea oraș ca mărime al Suediei.

Murhaf a spus SVT, radiodifuzorul public din Suedia, că „a vrut să cumpere un permis de ședere” cu banii, dar a acceptat „nu se poate”.

În schimb, plănuiește să cumpere un telefon mobil, pantofi și haine.

El a spus că faptul că a reușit să vândă atât de multe ace de flori mi-a „crescut încrederea în mine, că pot face față mai multor lucruri în viață”.

Democrații din Suedia au descris comentariile rasiste drept „comportament inacceptabil”.

„Am anunțat departamentul nostru de membri și ne vom ocupa de problema intern”, se arată într-un comunicat.

Sursa – www.aljazeera.com