Mydental.clinic – tot ceea ce trebuie sa stim despre fațete, coroane dentare si albire !

0 19

În stomatologie, prin estetică dentară înțelegem acel ansamblu de tehnici care au ca scop redarea sau realizarea de al 0 a frumuseții dinților. Exista în ziua de azi diferite tehnici care se dedica tratamentului și îmbunătățirii zâmbetului, prin îngrijirea dinților, a structurii osoase și a gingiilor.

Ce se înțelege prin „estetică dentară”?

Trecerea timpului este unul din cei mai mari inamici ai dinților, dar și îngrijirea și igiena deficitara, expunerea la agenți externi precum cafea, tutun, vin și ceai, sunt elemente ce pot compromite estetica dentară, provocând pete și îngălbenirea smalțului. În plus, estetica poate fi compromisă nu numai de culoarea nepotrivită a dinților, ci și de forma și poziția incorectă a acestora. Pentru a recupera frumusețea originală a zâmbetului, pot fi folosite soluții profesionale și durabile, cum ar fi fațete dentare, coroane din ceramică și albire.

Să începem cu primele două proceduri. Dacă te gândești să îți îmbunătățești zâmbetul și să ai si o masticțaie normală, ai două alternative. Poți să apelezi la o clinica stomatologică precum mydental.clinic pentru un tratament eficient ce implică aplicarea de coroane dentare sau fațete estetice. Există aceste două soluții care au însă o serie de diferențe, pe care le explicăm în detaliu în acest articol, astfel încât să poți face alegerea corectă.

Atât coroanele dentare, cât și fațetele estetice reprezintă restaurări dentare, ce constau în acoperirea dintelui natural, pentru a elimina defectele sau în orice caz pentru a-i îmbunătăți aspectul și funcțiile. Principala diferență între coroane și fațete este cantitatea de dinte care este îndepărtată pentru a face loc materialului de acoperire.

O coroană dentară învelește întregul dinte natural, care este evident subțiat. Astfel, în mod normal, 60% sau 75% din acesta trebuie eliminat. De obicei este fabricat din porțelan sau zirconiu. O fațetă dentara este un înveliș mai subțire, de aproximativ un milimetru, care este plasat pe partea din față a dintelui. Deci, partea dinților originali care este îndepărtată este mai mică.

Când să alegi coroanele dentare?

Dacă ai probleme serioase cu dinții sau dinții sunt grav deteriorați, ori cariile dentare profunde necesită tratament pentru canalul radicular, atunci trebuie să alegi aplicarea de coroane dentare. O coroană dentară protejează și menține intact dintele natural subiacent. Este ferm cimentată în partea rămasă a dintelui și devine un dinte 100% funcțional.

De asemenea, trebuie să iei în considerare faptul că o coroană acoperă întregul dinte, în timp ce o fațetă acoperă doar partea din față. Deci dacă problema dintelui se extinde pe întreaga suprafață a acestuia, chiar dacă vorbim despre o problemă minoră, coroana este singura soluție posibilă.

Cum se aplică coroanele dentare?

După ce a luat amprentă dentară, dentistul va crea o matriță și o va trimite la laborator pentru producerea coroanei dentare. Apoi va reduce dimensiunea dintelui natural și va aplica o coroană temporară, cu care poți mesteca în siguranță și, în cele din urmă, o coroană permanentă. Această coroană va fi apoi aplicată pe dintele original, ajutându-i înălțimea pentru a se potrivi corect și pentru a avea o mușcătură normală.

Când alegi fațetele dentare?

Este bine să alegi fațete estetice atunci când problemele de corectat sunt minore: în general, pacienții le aleg tocmai din motive estetice. Dacă ai dinți pătați sau sparți sau dacă aceștia au spații mici între unul și altul, sau nealinieri minime, atunci fațetele sunt soluția ideală și îți vor îmbunătăți aspectul zâmbetului și regularitatea arcadelor dentare.

Cum se aplică fațetele dentare?

Medicul dentist va face mulajul arcadei tale dentare, pentru a produce o matriță, pe care laboratorul o va folosi pentru a pregăti furnirul. Apoi va continua prin subțierea suprafeței frontale a dintelui pentru a face loc materialului de acoperire. El poate decide mai întâi să aplice un furnir temporar și apoi unul definitiv, care va fi legat de dintele natural cu un ciment special și o lampă ultravioletă.

Coroane sau fațete dentare?

După cum ai citit, există diferențe semnificative, de care va trebui să ții cont înainte de decizia ta. Ține cont de aceste lucruri simple:

-Coroanele dentare acoperă și închid întregul dinte, deci întreaga porțiune a dintelui plasată deasupra gingiei.

-Fațetele dentare se aplică în schimb pe partea din față a dintelui, deci reprezintă un strat subțire.

Deja din aceste definiții este ușor de înțeles cum coroanele și fațetele sunt soluții create pentru rezolvarea problemelor dentare specifice.

Când să alegi albirea dentară?

O altă procedură de estetică dentară este albirea. Cum spuneam, culoarea dinților este supusă unor modificări din diverse motive, cum ar fi trecerea timpului, utilizarea tutunului și aportul constant de alimente și băuturi care determină o schimbare a culorii dinților. Prin albire este posibilă recuperarea culorii naturale a dinților sau chiar a unui alb în stil „Hollywood”, dacă se dorește. Tratamentul pentru albirea dinților constă în aplicarea pe dinți a unui gel care conține o cantitate mare de peroxid de hidrogen, care este apoi absorbit de lămpi speciale. Rezultatul nu este definitiv, ci de durată, așa că vor fi necesare tratamente periodice suplimentare pe măsură ce rezultatele se estompează. De obicei, o albire este eficientă timp de 3-4 ani. Desigur, totul depinde și de modul în care gestionezi ulterior situația. Dacă ții cont de sfaturile medicilor stomatologi și elimini, pe cat posibil, tutunul, cafeaua, ceaiul și alte substanțe care pătează suprafața dintilor, albirea va dura mult.

Așadar, pentru un efect uimitor, dinți frumoși și sănătoși, alege procedura estetica care ți se potrivește cel mai bine. Pentru mai multă siguranța, îți recomandăm să consulți mai întâi medicul stomatolog. În urma unui astfel de consult, acesta va stabili care dintre cele trei proceduri de mai sus este potrivită pentru tine și ce alte tratamente adiacente ar mai trebui puse în aplicare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata