Necesitatea utilizării sistemelor UV pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor în industria alimentară

De Continut Sponsorizat Companii Publicitate 188 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Industria alimentară este supusă unor rigori foarte stricte de igienă și curățenie de respectarea cărora depind în mod direct calitatea produselor rezultate și siguranța consumatorilor. Stoparea dezvoltării și răspândirii bacteriilor este principala modalitate de a contura un mediu sigur pentru manipularea alimentelor. Și dacă, până nu demult, se utilizau substanțe chimice în acest sens, astăzi tehnologia ne oferă o soluție mult mai eficientă și lipsită de riscuri, în forma unor lampi UV.

Cum se pot răspândi bacteriile, virusurile și alte microorganisme în industria alimentară?

Numeroasele procese prin care un produs trece până să ajungă la raft, determină o perioadă îndelungată de procesare și, inclusiv riscul de contaminare al alimentelor. Perisabilitatea este un proces natural care conduce la deteriorarea produselor alimentare, fiind determinat de dezvoltarea microorganismelor specifice. Un singur element contaminat poate duce la o reacție în lanț, compromițând întreaga producție, iar bacteriile, ciupercile, mucegaiurile și sporii acestora circulă prin aer și stagnează pe diverse suprafețe, unde se înmulțesc și produc daune considerabile dacă nu sunt luate măsurile necesare.

De ce este esențială dezinfectarea adecvată a aerului și a suprafețelor în industria alimentară?

Acest lanț vicios poate fi întrerupt prin utilizarea metodelor adecvate de dezinfecție. Iradierea cu ajutorul sistemelor UV se dovedește a fi cea mai eficientă soluție disponibilă la ora actuală, putând fi utilizată atât pentru decontaminarea aerului cât și a suprafețelor. Razele ultraviolete au capacitatea de a eradica instant toate grupurile de bacterii și virusuri periculoase, fără riscuri asupra alimentelor sau a personalului.

Ce sunt sistemele UV de dezinfectare și cum pot fi utilizate în industria alimentară?

Sistemele UV sunt echipamente performante de dezinfecție a aerului și a suprafețelor care utilizează puterea razelor ultraviolete pentru a elimina toate microorganismele dăunătoare existente. Eficacitatea acestora a fost demonstrată în repetate rânduri, ceea ce le face să fie soluție optimă ce poate fi implementată în orice punct de lucru al industriei alimentare. Se pot monta atât pe tavane, cât și pe pereți, cu o rază directă de acțiune către zona vizată, funcționând la cicluri prestabilite, ori în momentul acționării directe, în funcție de modelul ales. Pentru eficacitate maximă, se recomandă utilizarea acestora ca ultim pas în procesele de igienizare a spațiilor din industria alimentară.

Cum poate utilizarea sistemelor UV reduce nevoia de substanțe chimice dăunătoare pentru sănătatea umană și pentru mediu?

Sistemele UV funcționează utilizând lumină din spectrul ultraviolet, proiectând raze care iradiază instant până la 99,99% din microorganismele detectate. Acest lucru garantează o dezinfecție totală a suprafețelor și a aerului, nemaifiind nevoie de soluții alternative precum soluții chimice care pot fi toxice. Ba mai mult, razele UV reușesc să elimine chiar și acele virusuri care au dezvoltat rezistență în fața metodelor clasice, sporind siguranța în industria alimentară.

Care sunt beneficiile utilizării sistemelor UV în afara îmbunătățirii siguranței alimentare?

Dincolo de faptul că sunt o metodă incontestabilă de sporire a siguranței și a calității în industria alimentară, sistemele UV pot fi utilizate fără griji în orice spațiu sau moment, fără a genera riscuri. În plus, se poziționează ca fiind o alternativă benefică pentru mediu, eliminând nevoia de substanțe toxice pentru dezinfecție. Și din punct de vedere financiar reprezintă o soluție foarte avantajoasă, costurile de achiziție, mentenanță și punere în funcțiune fiind mult mai mici decât variante clasice care au o rată de succes mai redusă.

Cum poate fi văzută investiția în sisteme UV de dezinfectare în industria alimentară?

Achiziționarea unor echipamente de dezinfecție cu lămpi UV este alegerea ideală pentru orice depozit, magazin sau alt spațiu care intră în contact cu produsele alimentare. O asemenea investiție se dovedește a fi rentabilă pe termen lung date fiind costurile mici pe care le implică. Totodată, ajută la reducerea pierderilor prin combaterea riscului de contaminare a unor cantități uriașe de alimente și garantarea respectării tuturor rigorilor de igienă impuse de industria alimentară.

Sistemele UV pentru dezinfecția – soluție ideală pentru o funcționare conformă a industriei alimentare!