Netanyahu din Israel dă vina pe Iran pentru greva asupra petrolierului

De Jurnalul Național Externe Justiţie 132 citiri
3 min citire
Petrolierul din Golf a fost „lovit de un obiect din aer” în timp ce se afla în Marea Arabiei, spune proprietarul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a acuzat pe inamicul Iranului că a atacat un petrolier legat de Israel la începutul acestei luni.

„Pe frontul iranian, eforturile noastre sunt neîncetate din simplul motiv că actele de agresiune ale Iranului sunt neîncetate”, a declarat Netanyahu duminică la începutul reuniunii săptămânale ale cabinetului său.

„Săptămâna trecută Iranul a atacat din nou un petrolier în Golf (regiune) și a lovit libertatea internațională de navigație”, a spus el.

Campo Square, un tanc de produse sub pavilion liberian, a fost pe 10 februarie „lovit de un obiect aeropurtat în timp ce se afla în Marea Arabiei, la aproximativ 300 de mile marine (555 de kilometri) în largul coastelor Indiei și Omanului”, potrivit Eletson, compania elenă. care administrează vasul.

„Atât nava, cât și echipajul sunt în siguranță și merg conform pasajului planificat. Există avarii minore la navă.”

Un purtător de cuvânt al Eletson a declarat că compania liberiană care deține Campos Square este „legată” de Zodiac Maritime, compania de transport maritim britanic fondată și condusă de un israelian, Eyal Ofer.

Iranul nu a comentat atacul.

Lovirea țintelor iraniene

Iranul este angajat într-un război în umbră cu Israelul de ani de zile, Teheranul acuzând Israelul că se află în spatele unei serii de atacuri de sabotaj și asasinate care vizează programul său nuclear.

Iranul și Occidentul au fost, de asemenea, în conflict în privința activității nucleare a Teheranului și a furnizării sale de arme – inclusiv „drone sinucigașe” cu rază lungă de acțiune – pentru războiul Rusiei în Ucraina.

Teheranul a acuzat Israelul că se află în spatele unui atac cu drone din ianuarie asupra unui site al ministerului apărării din provincia centrală Isfahan a Iranului.

În noiembrie, Israelul și Statele Unite au acuzat Iranul pentru o lovitură cu drone asupra unui tanc în largul coastei Omanului.

Vasul a fost operat de o companie deținută de Idan Ofer, fratele lui Eyal.

O navă operată de Zodiac Maritime a fost lovită de o dronă în largul Omanului în iulie 2021, ucigând doi membri ai echipajului, într-un atac pus pe seama Iranului.

Israelul a spus de mult timp că este dispus să lovească ținte iraniene dacă diplomația nu reușește să limiteze programele nucleare sau de rachete ale Teheranului, dar nu comentează asupra unor incidente specifice.

Discuțiile dintre Iran și puterile mondiale pentru a revigora un acord nuclear din 2015 au stagnat din septembrie anul trecut. În temeiul pactului, abandonat de Washington în 2018 sub președintele american de atunci Donald Trump, Teheranul a fost de acord să limiteze lucrările nucleare în schimbul unei relaxări a sancțiunilor.

Sursa – www.aljazeera.com