Netanyahu respinge termenul limită pentru modificările judiciare din Israel

De Jurnalul Național Externe Justiţie Politică 185 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Criticii l-au acuzat pe premierul israelian Netanyahu că încearcă să reducă independența instanțelor.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat o atenuare a planului de schimbări judiciare al guvernului său dur-dreaptă, o aparentă concesie la mai mult de două luni de proteste fără precedent la nivel național și îndoieli exprimate de aliații occidentali.

Dispunând de o majoritate parlamentară, Netanyahu părea pregătit să ratifice pachetul de reforme până la pauză de la Knesset din 2 aprilie.

Cu toate acestea, majoritatea elementelor sale vor fi acum anunțate până când parlamentul se reunește pe 30 aprilie, au declarat luni Netanyahu și aliații coaliției religioase-naționaliste.

Părțile legislației care sunt încă programate pentru ratificare în următoarele două săptămâni ar zgudui metoda Israelului de selectare a judecătorilor – o problemă aflată în centrul controversei reformei, criticii acuzându-l pe Netanyahu că încearcă să limiteze independența instanțelor.

El insistă că scopul său este echilibrul între ramurile guvernamentale.

Revoltul din cauza schimbărilor legale a aruncat Israelul într-una dintre cele mai grave crize interne. Dincolo de proteste, care au atras zeci de mii de israelieni în stradă și au devenit recent violente, opoziția a crescut din întreaga societate, lideri de afaceri și oficiali din domeniul juridic vorbind împotriva a ceea ce spun ei că vor fi efectele ruinante ale planului.

Legislația ar acorda mai multă greutate guvernului în comisia care selectează judecătorii și ar refuza Curții Supreme dreptul de a anula orice amendamente la așa-numitele legi fundamentale, cvasi-constituția Israelului.

Declarația de luni a coaliției a folosit un limbaj mai circumspect decât în ​​proiectul de lege inițial prezentat la 4 ianuarie, dar a spus că va continua să verifice puterea judecătorilor din juriul de selecție pentru a folosi ceea ce a considerat un „veto automat” asupra nominalizărilor în bancă.

Declarația menționează în continuare amendamentele aduse proiectului de lege într-o sesiune de revizuire a Knesset de duminică, prin care comisia de selecție va fi extinsă de la 9 la 11 membri, așa cum era planificat inițial, dar cu o compoziție care acordă guvernului mai puțin potențial influență.

Anterior, proiectul de lege prevedea grupul care includea trei miniștri de cabinet, doi parlamentari de coaliție și două persoane publice alese de guvern – cu o majoritate de maximum 7-4 voturi.

În forma sa modificată, proiectul prevede ca completul să fie format din trei miniștri de cabinet, trei parlamentari de coaliție, trei judecători și doi parlamentari de opoziție. Asta ar putea semnifica o majoritate de 6-5 mai subțire și mai precară pentru guvern.

Proiectul de lege modificat prevede, de asemenea, că nu pot fi numiți mai mult de doi judecători de la Curtea Supremă prin votul obișnuit al completului într-o anumită sesiune Knesset.

Orice numire în afară de aceasta ar trebui să fie aprobată cu un vot majoritar, inclusiv cel puțin un judecător și un parlamentar de opoziție printre membrii juriului de selecție.

„Întindem o mână de ajutor oricui îi pasă cu adevărat de unitatea națională și de dorința de a ajunge la un acord”, se arată în declarația coaliției.

Refacerea judiciară este o piatră de temelie a administrației lui Netanyahu, o alianță cu partide evreiești ultra-ortodocși și de extremă dreaptă care a preluat mandatul la sfârșitul lunii decembrie.

Unii critici au spus că Netanyahu, care este judecat pentru corupție, este condus de nemulțumiri personale și că ar putea găsi o cale de scăpare de la acuzații dacă aceste schimbări vor fi aplicate.

Sursa – www.aljazeera.com