Netanyahu spune că nu va îngheța construcția așezărilor în Cisiordania

De Jurnalul Național Externe Politică 169 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
La doar câteva ore după ce Iordania a găzduit o întâlnire între Israel și Autoritatea Palestiniană în orașul Aqaba de la Marea Roșie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că construirea coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată va continua să continue.

Întâlnirea de duminică, la care au participat și Egiptul și Statele Unite, a fost convocată pentru a discuta măsurile de reducere a tensiunilor pe fondul intensificării violenței în teritoriile palestiniene ocupate.

Ministerul iordanian de externe a publicat declarația de încheiere a summitului de la Aqaba, spunând: „Guvernul Israelului și Autoritatea Națională Palestiniană și-au confirmat disponibilitatea și angajamentul comun de a lucra imediat pentru a pune capăt măsurilor unilaterale pentru o perioadă de 3-6 luni”.

„Acest lucru include angajamentul israelian de a opri discuțiile despre orice noi unități de așezări timp de patru luni și de a opri autorizarea oricăror avanposturi timp de șase luni”, a adăugat acesta.

Participanții au convenit să se întâlnească din nou în stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh luna viitoare pentru discuții suplimentare.

Cu toate acestea, după ce declarația a fost anunțată, Netanyahu a scris pe Twitter că „nu va exista nicio înghețare” în ceea ce privește construcția așezărilor.

„Clădirea și autorizarea în Iudeea și Samaria vor continua conform planului inițial de planificare și construcție, fără nicio modificare”, a spus el, folosind termenul biblic pentru Cisiordania.

Conform dreptului internațional, așezările construite în teritoriile ocupate sunt considerate ilegale.

O serie de miniștri de top din Israel au confirmat, de asemenea, că guvernul israelian nu va opri temporar anunțarea unor noi unități de așezări ilegale.

Într-o declarație duminică seara, consilierul pentru securitate națională israeliană Tzachi Hanegbi, care a condus delegația israeliană la summit, a declarat că Israelul va autoriza nouă avanposturi de așezări în următoarele luni și va aproba 9.500 de unități de așezări în Cisiordania ocupată.

„Spre deosebire de rapoartele și tweet-urile despre întâlnirea din Iordania, nu există nicio schimbare în politica israeliană”, a spus Hanegbi.

„Nu există nicio înghețare a construcției așezărilor sau schimbare a status quo-ului pe Muntele Templului, nici nu există nicio restricție asupra activității IDF”, a continuat el, referindu-se la armata israeliană.

Ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, care deține și o funcție în Ministerul Apărării, a spus pe Twitter că nu avea „habar despre ce au vorbit sau despre ce nu au vorbit în Iordania”.

„Singurul lucru pe care îl știu: nu va exista o înghețare a construcției și dezvoltării în așezări, nici măcar pentru o zi”, a spus Smotrich, care el însuși locuiește într-o așezare din Cisiordania ocupată și a cerut anterior expulzarea cetățeni palestinieni ai Israelului.

Ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir, care locuiește și el într-o așezare ilegală din Cisiordania ocupată și a cerut public la violență împotriva palestinienilor, a declarat pe Twitter: „Ceea ce s-a întâmplat în Iordania (dacă s-a întâmplat), va rămâne în Iordania”.

Creșterea tensiunilor

Summitul de la Aqaba a fost primul de acest gen de când discuțiile sponsorizate de SUA dintre Israel și Autoritatea Palestiniană s-au prăbușit în 2014 din cauza refuzului Israelului de a opri construcția coloniilor și de a elibera palestinienii întemnițați înainte de 1993.

Întâlnirea a avut loc pe fondul escaladării tensiunilor în teritoriile ocupate în urma raidurilor militare israeliene în orașele palestiniene.

Duminică, un bărbat înarmat palestinian a împușcat doi coloni israelieni care circulau prin orașul palestinian Huwara, lângă orașul ocupat Nablus, din Cisiordania.

Coloniștii au coborât apoi asupra Huwara și, sub protecția armatei israeliene, au ars zeci de case și mașini palestiniene. Un medic palestinian a fost împușcat și el de un colonist.

Smotrich a cerut „lovirea fără milă a orașelor terorii și a instigatorilor săi, cu tancuri și elicoptere”.

Folosind o frază care cere un răspuns mai dur, el a spus că Israelul ar trebui să acționeze „într-un mod care să transmită că stăpânul casei a înnebunit”.

Gruparea armată palestiniană Jihadul Islamic a anunțat uciderea a doi israelieni drept o „operațiune eroică”.

„Trimite un mesaj puternic summit-ului de la Aqaba că rezistența noastră (palestiniană) este prezentă”, a spus Jihadul Islamic, care s-a alăturat Hamasului și altor grupuri armate pentru a opune discuțiilor din Iordania.

Violența urmează celui mai mortal an pentru palestinienii din Cisiordania din 2005 – violențe care au continuat de când Netanyahu a revenit la putere în decembrie.

El conduce o alianță cu partide ultra-ortodoxe și de extremă dreaptă și a promis că va continua expansiunea așezărilor israeliene pe teritoriul palestinian.

Fracțiunile palestiniene condamnă summitul de la Aqaba

În orașul Gaza, partidele politice palestiniene – cu excepția Fatah – au organizat o întâlnire națională de urgență care coincide cu întâlnirea de la Aqaba și au condamnat participarea Autorității Palestiniene la discuții.

Suhail al-Hindi, un membru de rang înalt al mișcării Hamas, a spus că întâlnirea de la Aqaba „are ca scop să îngenuncheze poporul palestinian” prin înțelegeri de securitate care vizează revolta palestiniană din Cisiordania ocupată.

Al-Hindi a spus că summitul de la Aqaba, la fel ca rundele anterioare de discuții, „căută să consolideze securitatea israeliană departe de drepturile palestinienilor”.

Maher Mezher, membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), de stânga, a declarat că summitul de la Aqaba nu reprezintă poporul palestinian.

Mezher a spus că fracțiunile trebuie să ofere toate formele de sprijin pentru rezistența în teritoriile ocupate din Cisiordania și Ierusalim și că membrii mișcării trebuie să lucreze împreună „pentru a consolida fermitatea poporului său de a se confrunta cu politicile rasiste israeliene. care escaladează într-un ritm ridicat în timpul domniei guvernului lui Netanyahu”.

În declarația comună de încheiere, fracțiunile au spus că AP nu ar trebui să parieze pe promisiunile SUA sau ale guvernului israelian și au cerut formarea unei conduceri naționale unificate pentru a întări rezistența palestiniană.

Cel puțin 62 de palestinieni au fost uciși de focul armatei israeliene în Cisiordania ocupată de la începutul acestui an, potrivit cifrelor palestiniene.

Unsprezece israelieni au fost uciși în aceeași perioadă.

Maram Humaid a contribuit la raportarea din Gaza. Zena Al Tahhan a contribuit la un reportaj de la Ierusalim.

Sursa – www.aljazeera.com