Nouă din zece români consideră că schimbările climatice sunt reale

0

În cadrul celei mai recente cercetări sociologice realizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), împreună cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) se arată că aproximativ 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale, procentajul fiind similar cu cel înregistrat şi în anul trecut, semn că românii continuă să se preocupe şi în acest an de realitatea schimbărilor climatice,

În urma acestei cercetări, rezultatele complete urmează a fi făcute publice în luna octombrie.

“Faţă de ediţia anterioară a studiului au avut loc modificări importante în percepţia românilor atunci când vine vorba despre tipul de schimbări climatice care ne afectează”, susţin autorii cercetării.

În contextul climatic, în prezent, cele mai mari îngrijorări sunt legate de: furtunile violente 29% (în scădere cu 4 puncte procentuale faţă de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (+8 pp faţă de 2019); topirea gheţarilor 15% (-1 pp); valurile de căldură 14% (-3 pp); incendiile de vegetaţie 9% (-5 pp); inundaţiile 8% (+2 pp).

“Românii continuă să fie conştienţi cu privire la efectele schimbărilor climatice. Ne dorim ca societatea şi economia să fie mai bine pregătite în faţa riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale – care de multe ori sunt amplificate de schimbările climatice. În acest context, asigurările joacă un rol esenţial în protecţia financiară a oamenilor şi a companiilor în faţa unor astfel de riscuri”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

În ceea ce priveşte măsurile pe cere romănii le iau, studiul mai relevă şi faptul că românii au luat o serie de măsuri pentru a contribui la diminuarea impactului negativ al acestor schimbări climatice, precum:

-utilizarea de becuri eficiente energetic (87%),

-colectarea selectivă a deşeurilor (84%),

-utilizarea ambalajelor biodegradabile (81%),

-achiziţia electrocasnicelor cu consum redus de energie (79%),

-reciclarea materialelor reutilizabile (76%)

-izolarea termică a locuinţei (72%).

Astfel, sondajul IRES-UNSAR privind Evoluţia percepţiei consumatorilor privind asigurările de locuinţe şi noile riscuri generate de schimbările climatice a fost realizat pe un eşantion format din 1.181 respondenţi, cu vârsta de peste 18 ani, în august 2020, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional.

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close