Noua fabrică de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice GreenWEE, de la Buzău a fost realizată cu o investiţie de 15 milioane de euro

De Jurnalul Național Actuale Companii Construcţii 95 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Din informaţiile companiei, noua fabrică, situată pe platforma industrială Frasinu din Buzău, este dotată cu echipamente de ultimă generaţie, iar, odată cu extinderea liniilor de procesare, capacitatea totală de reciclare a crescut la 140.000 de tone pe an, scrie Agerpres.

Cu ocazia acestei inaugurări, GreenWEEE a anunţat că a finalizat şi o investiţie de două milioane de euro pentru reciclarea motoarelor electrice.

Astfel, „Extinderea capacităţii de reciclare reprezintă un pas important în misiunea companiei de a maximiza recuperarea materialelor precum fier, aluminiu, cupru, plastic sau sticlă şi de a reintroduce aceste resurse valoroase în ciclurile de producţie”, se arată în comunicat.

În contextul reciclării, unde cantitatea deşeurilor electronice creşte rapid, GreenWEEE are capacitatea de a recicla până la 1.000.000 de frigidere anual, acordând o importanţă deosebită în recuperarea substanţelor periculoase. Instalaţiile moderne din fabrică sunt proiectate pentru a extrage freonul în mod eficient şi în condiţii de siguranţă maximă, pentru că două treimi din freonul conţinut de un frigider se regăseşte în spuma poliuretanică, iar o treime în instalaţia de răcire.

Doar prin reciclarea unui frigider, GreenWEEE economiseşte echivalentul de CO2 al emisiilor făcute de o maşină care înconjoară de două ori planeta Pământ. Încă de la inaugurarea primei fabrici în 2009 în Buzău, GreenWEEE a fost în avangarda industriei de reciclare, extinzându-şi continuu operaţiunile. În 2017, compania a deschis o nouă fabrică în Câmpia Turzii, destinată special reciclării aparatelor frigorifice şi a tuburilor catodice. Anul 2020 a marcat lansarea primei linii de reciclare de ecrane plate, LCD şi plasme din Europa de Sud-Est, consolidând astfel influenţa şi capacitatea sa de a răspunde provocărilor ecologice şi cerinţelor economice din prezent, menţionează sursa citată.

În acest sens, GreenWEEE este lider de piaţă în România în tratarea şi reciclarea DEEE-urilor (deşeuri de echipamente electrice şi electronice), bateriilor şi componentelor din industria automotive. Compania îşi desfăşoară activitatea în trei fabrici (două în Buzău şi una la Campia Turzii), cu o capacitate totală de tratare de 140.000 tone/an, un număr de peste 350 de angajaţi şi o investiţie totală de 40 milioane de euro.

În total din anul 2009, GreenWEEE a reciclat 400.000 de tone de DEEE-uri prin cele trei fabrici, recuperând peste 98% din materiale, ulterior reintegrate în economie ca materii prime secundare.

Aşadar, compania este singura unitate din România şi una din puţinele din Europa cu licenţa de operare Weellabex, pe cinci fluxuri de tratare, cea mai înaltă formă de recunoaştere a standardului în ceea ce priveşte colectarea, logistica şi tratarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

GreenGroup este un grup regional integrat de reciclare, cu peste 20 de ani de activitate. Din 2016, acţionariatul majoritar este deţinut de Abris Capital Partners, unul dintre cei mai importanţi investitori de capital privat din Europa Centrală.

Sursa – www.economica.net