„Nu ne respectă”: Reacții în Bali, când rușii fug de război

De Jurnalul Național Călătorii Externe 145 citiri
9 min citire
În prezent, în Bali din Indonezia, rușii „s-au revărsat în Bali” în mulțime de la invazia Ucrainei.

În cea mai populară destinație a Indoneziei, sosiții își găsesc refugiu față de consecințele economice ale războiului și amenințarea cu recrutarea.

Ei se confruntă, de asemenea, cu o reacție din partea localnicilor supărați pentru ceea ce ei văd ca fiind o problemă tot mai mare a străinilor care își iau locurile de muncă.

La începutul acestei săptămâni, guvernatorul Bali Wayan Koster a declarat că a cerut guvernului central din Jakarta să pună capăt privilegiilor de viză la sosire pentru cetățenii Rusiei și Ucrainei, pe fondul plângerilor tot mai mari din partea localnicilor.

„De ce aceste două țări? Acești doi sunt în război, așa că este nesigur în țara lor și se îngrămădesc în Bali. Mulți dintre ei vin în Bali, nu pentru petrecere a timpului liber, ci pentru a-și găsi confort, inclusiv pentru muncă”, a declarat Koster în presa locală.

Ministrul Turismului, Sandiaga Uno, a spus că va analiza cererea guvernatorului, lăsând deschisă posibilitatea ca numărul celor care „acţionează şi provoacă probleme” să nu fie semnificativ.

În timp ce aproape 60.000 de ruși au sosit în Bali anul trecut, aproximativ 20.000 au sosit în fiecare lună de când Kremlinul a declarat o mobilizare parțială a rezerviștilor militari în septembrie, potrivit cifrelor compilate de aeroportul internațional din Bali.

Unii au început să lucreze pe insulă ca frizerie, babysitter, șoferi de taxi sau chiar lucrători sexuali, adesea, spun autoritățile, fără o viză de muncă obligatorie.

În timp ce numărul ucrainenilor a crescut, de asemenea, au fost doar aproximativ o zecime mai multe sosiri, iar majoritatea expresiilor publice de frustrare și controverse care implică lucrători fără acte au fost îndreptate către ruși.

La începutul acestei luni, guvernul provinciei balinez a anunțat formarea unui grup operativ format din poliție și oficiali din ministerele muncii, industriei și comerțului pentru a reprima lucrătorii fără acte.

Un purtător de cuvânt a declarat presei locale că grupul de lucru va spori monitorizarea internetului și va ridica panouri publicitare care avertizează turiștii să nu lucreze ilegal pe insulă. În prima sa săptămână, grupul de lucru a arestat șase turiști, toți ruși. Toate cele șase – trei lucrătoare sexuale, doi instructori de conducere de motociclete și un antrenor de tenis – au primit ordine de deportare.

Luna precedentă, autoritățile au făcut defilare în fața presei locale cu o glugă neagră pe cap pe un cetățean rus de 27 de ani – o practică rezervată în mod normal pentru suspecții criminali de droguri – după ce l-au acuzat că lucra ca fotograf independent în timp ce avea o viză de investiții. .

Autoritățile din Bali au lansat o represiune împotriva lucrătorilor fără acte (Fișier: Willy Kurniawan/Reuters)

„Sper că autoritățile nu vor mai închide ochii asupra străinilor care profită de ospitalitatea noastră”, a declarat Zee Putro, coproprietar al Outdoor Activities, o companie de turism specializată în alpinism, pentru Al Jazeera.

Putro a susținut că nu numai afacerea lui, ci întreaga industrie este amenințată de afluxul de ruși.

„În primul rând, mă contactează cerându-mă să „colaborez”, ceea ce înseamnă că vor să introducă noi invitați pentru comision. Ei vor să lucrăm pentru ei în domeniu”, a spus el.

„Dar și ei sunt pe teren. Ultima dată când am făcut drumeții în vârful vulcanului Muntele Agung, am văzut mulți ruși îndrumând alți ruși fără ghizi locali, deși ghizii locali sunt obligați prin lege. Rușii par să știe totul despre munte. Cred că au escaladat muntele înainte cu ghizi locali și și-au amintit toate traseele, problemele de siguranță, factorii de vânt, sincronizarea și pericolele. Este trist pentru că mulți ghizi locali nu au de lucru.”

Juda Purba, un instructor de surfing din Bali, a făcut ecou astfel de sentimente.

„Este obișnuit ca străinii să lucreze pe plajă fără permise. Când îi întrebăm dacă lucrează, ei susțin că sunt cu un prieten, așa că lecția de surfing este gratuită. Dar știm că fac bani din asta”, a spus Purba pentru Al Jazeera. „Este nedrept pentru că nu plătesc taxe. Autoritățile trebuie să aibă grijă de asta.”

Unii indonezieni au luat lucrurile în propriile mâini.

În februarie, contul de Instagram Moscow Chapter Bali, operat de un cetățean indonezian anonim, a început să posteze capturi de ecran cu rușii și alți străini care își promovau serviciile online.

Deși Moscow Chapter Bali susține că a început contul ca pe o „glumă” și că „promovează și sprijină” astfel de afaceri, pagina a devenit o modalitate pentru localnicii nemulțumiți de a numi și de a face de rușine suspecții lucrători fără acte și de a eticheta autoritățile de imigrare în speranța că sunt. deportat.

În prima sa lună, contul a primit peste 100 de rapoarte despre suspectați lucrători ilegali, mulți dintre ei ruși, și a strâns peste 36.000 de adepți înainte de a fi suspendat pentru presupusa încălcare a standardelor comunitare. În cel puțin unele cazuri, Moscow Chapter Bali a avut succes în a determina companiile să-și reducă promovarea.

După ce contul a evidențiat panouri publicitare care promovau afacerea de coaching pe rețelele sociale a unei tinere rusoaice, femeia, care nu a fost identificată, și-a schimbat statutul contului Instagram de la public la privat și a încetat să-și mai facă publicitate online.

Contul de Instagram Moscow Chapter Bali a devenit un site pentru numirea și rușinerea suspecților lucrători fără acte (Instagram)

Moscow Chapter Bali, care a refuzat să-și dezvăluie identitatea, invocând amenințări online, a negat plângerile rușilor din Bali conform cărora contul este rasist sau xenofob.

„Dacă aruncați o privire atentă asupra contului nostru, promovăm și afacerile ucrainenilor, britanicilor și australienilor”, au spus ei pentru Al Jazeera. „Dar, din păcate, majoritatea sunt ruși, iar unii dintre ei au devenit agresivi, trimițându-ne mesaje care ne spun că, dacă nu pentru ruși, Bali nu va supraviețui (economic) în (epoca) post-pandemie.”

Capitolul din Moscova Bali i-a acuzat și pe ruși că sunt singurii străini „care se promovează în mod deschis”.

„Ei știu că ceea ce fac este ilegal și vorbesc despre asta pentru că nu ne respectă.”

În ciuda creșterii aparente a aplicării legii, autoritățile de imigrație din Bali și-au exprimat dezaprobarea față de eforturile cetățenilor de a urmări lucrătorii ilegali.

„Internaționalii ne tot etichetează în postările lor, spunându-ne să deportăm A și B, dar nu putem pur și simplu să deportăm oameni fără motive clare”, a declarat șeful imigrației din Bali, Barron Ichsan, pentru Al Jazeera. „Trebuie să investigăm de la caz la caz.”

Ichsan a spus că există deja căi legale prin care cetățenii pot raporta lucrătorii fără acte, inclusiv un centru de apel 24 de ore pe zi.

„Avem un call center care este activ 24 de ore pe zi. Când faceți un raport, trebuie să fiți responsabil și să furnizați datele personale și dovezile dvs.”, a spus el. „Dă-ne un raport clar și îi vom găsi. Ai încredere în noi.”

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,