O parte din afaceriștii din România pot primi peste 8 milioane de euro de la stat

De Jurnalul Național Actuale Bani 92 citiri
5 min citire
În România, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a făcut marți un anunț important, evidențiind sprijinul guvernamental pentru o categorie de operatori economici din România. O parte din afaceriștii români pot primi peste 8 milioane de euro.

Operatorii economici din România care activează în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul reciclării deşeurilor pot primi până la 8,4 milioane de euro pentru construirea unei fabrici de reciclare, a anunţat marţi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Astfel, „Trebuie să ştim că producem extrem de multe gunoaie, doar dacă ne raportăm la cele municipale. Peste 6 milioane de tone ajung în fiecare an la gropile de gunoi. Un alt lucru negativ se referă la cifrele ruşinoase la colectare separată şi reciclare deşeuri, pentru că astăzi România reuşeşte ca 12-13% din cantitatea de deşeuri să o trimită în fabricile de reciclare. Şi al treilea lucru la care mă voi referi este legat de gunoiul trimis la groapă.

Peste 80% din ceea ce producem ajunge în gropile de gunoi, faţă de 20 şi ceva la sută, media Uniunii Europene. Iar aceste chestiuni la care m-am referit mai devreme pot fi remediate în parte, e adevărat, şi folosindu-ne de Sistemul Garanţie-Returnare, pentru că SGR-ul îşi propune anul acesta să atingă o performanţă de 65%, iar începând cu al treilea an de funcţionare, ţinta pe care am propus-o prin lege este de peste 90%, ţintă dovedită a fi fezabilă de performanţele altor sisteme de garanţie-returnare din Europa.

Pentru a fi completă această Horă a reciclării despre care discutăm, mai avem nevoie de încă un lucru, şi anume de fabricile care vor trebui să gestioneze cele opt miliarde de ambalaje pe care ne propunem să le strângem în fiecare an”, a spus Fechet, cu ocazia lansării Ghidului de finanţare al programului „Fabrici de reciclare – Construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor în vederea atingerii ţintelor de reciclare din pachetul economiei circulare”.

Ministrul a adăugat că îşi doreşte ca aceste resurse extrem de importante să fie procesate în România, să nu fie exportate în alte ţări, pentru că ele vor genera locuri de muncă, vor genera investiţii şi oportunităţi pentru mediul de afaceri.

Din datele Ghidului de finanţare al programului „Fabrici de reciclare”, operatori economici eligibili trebuie să nu fie întreprinderi în dificultate, în incapacitate de plată/în stare de insolvenţă, în stare de faliment sau lichidare şi să nu aibă datorii la bugetul de stat.

De asemenea, nu sunt eligibile firmele care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii.

 

Solicitantul trebuie să desfăşoare cel puţin una dintre activităţile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 3821 – tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase; 3822 – tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase; 3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate; 3831 – demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor; 3811 – colectarea deşeurilor nepericuloase; 3812 – colectarea deşeurilor periculoase.

Fabrici de reciclare – Construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor în vederea atingerii ţintelor de reciclare din pachetul economiei circulare

Activităţile eligibile sunt: cheltuielile pentru realizarea capacităţilor de reciclare a deşeurilor; cheltuieli cu realizare construcţiilor necesare amplasării şi montării utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor achiziţionate, cu dotările aferente – instalaţii electrice, alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încălzire, ventilare, climatizare; cheltuieli cu echipamente de producţie a energiei din surse regenerabile (cu titlul de exemplu: panouri fotovoltaice, panouri solare, etc.), în cuantum de maximum 5% din valoarea cheltuielilor eligibile; cheltuieli cu achiziţia şi montajul utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor necesare îndeplinirii obiectivelor proiectului (vehiculele specializate necesare activităţilor din cadrul proiectului, achiziţionate în cadrul acestei măsuri, vor fi echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă din punctul de vedere al respectării mediului); cheltuieli cu achiziţionarea activelor necorporale; cheltuieli privind informarea şi publicitatea.

Perioada de implementare a proiectului nu trebuie să depăşească data de 30 iunie 2026.

Prin intermediul acestui program urmează să fie construite, la nivel naţional, 26 de fabrici de reciclare a deşeurilor.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,