O ursoaică şi puii ei se plimbau nestingheriţi prin staţiune

Autorităţile din Sinaia au fost în alertă, marţi dimineaţă, după ce o ursoaică şi puii ei au fost văzuţi pe un bulevard din staţiune.

Așadar, alertă în Sinaia. Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova transmite că o ursoaică şi cei doi pui ai acesteia au fost văzuţi pe Bulevardul Ferdinand din staţiune.

Alertă în Sinaia. O ursoaică se plimba cu puii ei prin staţiune

Astfel că, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi informează că animalele au fost îndepărtate spre zona împădurită, iar jandarmii au asigurat monitorizarea zonei şi informarea cetăţenilor cu privire la potenţialul pericol.

În plus, la faţa locului s-a deplasat şi un echipaj de pompieri pentru asigurarea zonei.

În ultima perioadă, urșii au început să coboare și în timpul zilei din pădurile care mărginesc stațiunile montane de pe Valea Prahovei.  Se plimbă pe străzi liniștiți, în căutare de hrană. Fie se opresc la tomberoanele de gunoi și încep să caute ceva pe placul lor, fie cerșesc direct de la oameni.  Au ajuns să se obişnuiască atât de mult cu prezenţa oamenilor încât nu se mai sperie nici măcar de zgomotul făcut de sirenele autoutilitarelor de jandarmi. Se retrag cu greu în pădure doar dacă sunt hăituiţi de vreun câine mai insistent.

România, campioana Europei după numărul de urși

Mai mult, România este țara cu cei mai mulți urși din Europa. De ani de zile, executivul spune că are în plan un „recensământ” al urșilor, pentru a stabili mai departe planul de acțiune.

În urmă cu circa un deceniu, conform cifrelor oficiale, România avea peste 6.000 de urși. Populația a crescut semnificativ în ultimii ani. Surse din ministerul Mediului susțin că ar fi vorba despre 8.000 de exemplare. Reprezentanții ONG-urilor cred că sunt undeva la 7.000.

„România 6.500-7.000 de urși, cei mai mulți din Europa. Estonia are o densitate asemănătoare cu cea a României, 700-800 de urși. Ei reușesc să gestioneze populația de urși, pentru a preveni aceste pagube. Ei au reușit cu garduri electrice, plus câini să scadă cu peste 90% numărul atacurilor la stâne, la gospodării.

Cred că ar merita o analiză mai detaliată a problemei, să vedem cum am ajuns de fapt să avem această populație de urși. Privind un pic înapoi, după Al Doilea Război Mondial, am avut undeva pe la 800 de exemplare. Pe la sfârșitul anilor ’70-’80, vreo 8.000 de exemplare, deci mai mult decât în prezent. Ceea ce este mai trist este faptul că vedem ursoaice cu câte 5 pui, ceea ce denotă că aceste ursoaice primesc hrană din belșug (n.r. – din partea oamenilor). Prin limitarea sursei de hrană, am reuși limitarea acestei populații”, a precizat Cristian Papp, reprezentantul WWF România, pentru B1.ro.

În plus, Ministerul Mediului spune că a încercat să doneze urși în statele membre UE, însă s-a lovit de refuzuri succesive.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata