O vreme cumplită loveşte România

Meteorologii au emis, marți 21 iunie, două avertizări de Cod galben de vânt și ploi valabile în 31 de județe din țară. Prima avertizare este valabilă în pentru ziua de marți, iar cea de-a doua pentru ziua de miercuri.

Astfel că, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări meteo Cod galben de vijelii, grindină și ploi torențiale, care vizează peste jumătate din județele țării.

Prima avertizare meteo Cod galben este valabilă în intervalul 21 iunie, ora 11:00, 21 iunie, ora 21:00.

De asemenea, fenomenele vizate sunt: intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul precizat, în Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și local în Transilvania, temporar vântul va avea intensificări (viteze la rafală de peste 55…75 km/h și izolat 80 km/h) și vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale.

Mai mult decât atât, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic în sudul Olteniei, sudul și estul Munteniei, vestul Dobrogei și în extremitatea sudică a Moldovei.

 

În plus, a doua avertizare meteo Cod galben venită de la ANM este valabilă în perioada 22 iunie, ora 08 – 22 iunie, ora 21:00.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului

În intervalul precizat, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…75 km/h.

 

Cum se anunță vremea în toată România

Mai mult, șefa ANM a dat de curând detalii despre vremea din România. Aceasta a precizat că urmează o perioadă caniculară, cu maxime și de 34-35 de grade Celsius în bună parte din țară.

„E o perioadă călduroasă, chiar caniculară în zonele sudice ale țării. Mâine vom avea valori de până la 35 de grade Celsius într-o bună parte din sudul țării, acolo unde și disconfortul termic va fi unul ridicat.

Astăzi am înregistrat deja 2 recorduri ale unor temperaturi maxime zilnice, ca fiind cele mai ridicate valori maxime pentru o zi de 20 iunie, la Dăbuleni, 34 de grade, față de recordul anterior, 33,8 grade Celsius, și, iată, în zona de munte, la vârful Vlădeasa, 21,2 grade Celsius față de recordul anterior de 20,2 grade.

De asemenea, la Turda, 33 de grade a însemnat egalarea recordului deținut până în prezent de când se fac măsurători meteorologice, iar această zi este considerată cea mai călduroasă pentru această stație de până în prezent”, a declarat șefa ANM.

Directorul ANM a mai adăugat că seceta se va accentua și că cel puțin până la sfârșitul lunii iunie vom avea o vreme mai caldă. Conform acesteia, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, 20 – 27 iunie și chiar 27 iunie – 4 iulie, indică valori de temperaturi în medie mai ridicate decât în mod obișnuit și nu în ultimul rând destul de deficitare.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata