Olimpiada de Benzi Desenate 2021 cu tema – Poveştile campionilor olimpici ai României-Eroii sportului românesc

0 25

A început cea de-a doua ediţie a Olimpiadei de Benzi Desenate, un concurs naţional de benzi desenate, de promovare a spiritului olimpic şi conştientizare a valorilor culturale naţionale, europene şi internaţionale în rândul elevilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Evenimentul iniţiat de Mihai Ionuţ Grăjdeanu, autor şi profesor de benzi desenate, şi organizat sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român se va desfăşura sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

În cadrul acestei ediţii, copii vor trebui să-şi folosească imaginaţia şi creativitatea pentru a spune în benzi desenate Poveştile campionilor olimpici ai României-Eroii sportului românesc – tema din acest an a Olimpiadei.

În lucrările lor, micii artişti vor trebui să atingă câteva repere esenţiale:

– să spună povestea unuia sau mai multor campioni olimpici ai României şi să scoată în evidenţă atât spiritul olimpic cât şi una dintre valorile olimpismului:

-excelenţa, spiritul de echipă, prietenia, fair play-ul, toleranţa, respectul, bucuria aflată în efort, echilibrul dintre corp şi minte.

De altfel, concursul este destinat doar şcolarilor şi elevilor din clasele I – XII, participanţii urmând a se întrece în 12 grupe, fiecare grupă reprezentând câte o clasă,
însă, prin înscrierea în concurs, participanţii vor declara că sunt de acord cu prelucrarea datelor personale necesare înscrierii şi cu faptul că au luat la cunoştinţă de prevederile Regulamentului privind protecţia datelor cu caracter personal.

În cadrul acestui concurs, metoda de lucru trebuie să respecte etapele realizării unei benzi desenate: desen în creion, contur, culoare (creioane colorate, carioci, tempera, acuarelă) sau alb-negru cu nuanţe de gri.

Dimensiunile lucrării:
-format A4 pentru clasele I – IV
-format A3 pentru clasele V – XII

Astfel, în partea de sus a lucrării trebuie trecut tiltul poveştii şi numele autorului (elevului), iar în partea de jos a lucrării trebuie trecute clasa, şcoala şi oraşul / comuna. Lucrările care nu vor conţine aceste detalii, vor fi eliminate din concurs.

– Lucrarea trebuie să fie realizată de un singur elev care-şi asumă originalitatea subiectului, a poveştii în benzi desenate. Orice idee copiată, va fi eliminată din concurs.

– Lucrarea de bandă desenată trebuie realizată pe o singură pagină /planşă, fiecare concurent putând participa cu o singură pagină /planşă. Participanţii care vor trimite mai mult de o pagină/planşă, vor fi eliminaţi din concurs.

– Lucrările participanţilor vor fi trimise prin transfer electronic (weetransfer) via email, scanate la rezoluţia 300 dpi, în format jpg, până la data de 15 iunie 2021. Orice lucrare primită după această dată va fi eliminată din concurs.

Înscrierea paginilor / planşelor de bandă desenată în concurs se va face DOAR prin intermediul bibliotecilor şcolare, judeţene, orăşeneşti şi comunale. Fiecare bibliotecă va trimite o listă cu participanţii la concurs, împreună cu planşele scanate DIRECT la adresa olimpiadabd@gmail.com

Prin înscrierea şi participarea la concurs, fiecare şcolar / elev declară că este autorul unic al lucrării şi posedă drepturile de autor personale şi economice asupra acesteia, iar lucrarea în speţă nu va aduce prejudicii asupra drepturilor sau intereselor unor terţi.Organizatorii concursului nu îşi asuma nici o responsabilitate privind eventualele încălcări ale dreptului de autor.

De asemenea, prin înscrierea în concurs, şcolarul / elevul îşi exprimă acordul cu utilizarea lucrării, parţial sau integral de către organizatori, în scopul promovării Olimpiadei de benzi desenate, cât şi pentru realizarea unor expoziţii cu cele mai bune lucrări intrate în concurs.

Fiecare lucrare va fi evaluată de un juriu, format din membri ai COSR, autori de benzi desenate, jurnalişti sportivi, scriitori, care va avea în vedere să fie respectate specificaţiile tehnice şi va aprecia originalitatea lucrărilor (text şi desen) şi acurateţea stilului
Se vor acorda premii pentru un loc I, un loc II, un loc III şi 3 menţiuni pentru fiecare grupă de participare, iar la final, toţi concurenţii vor primi diplome de participare via e-mail.

Cele mai bune lucrări vor fi expuse în incinta unor muzee şi în alte instituţii de cultură din ţară. Iar data şi locul Galei de premiere vor fi anunţate la o dată ulterioară.

Obiectivele principale ale acestui concurs sunt:

– Conştientizarea copiilor şi tinerilor cu privire la importanţa valorilor naţionale care au ridicat România la cel mai înalt nivel de performanţă olimpică. Promovarea copiilor şi tinerilor talentaţi la desen şi literatură prin lucrări de benzi desenate.

– Organizarea, implementarea şi premierea participanţilor la concursul de benzi desenate.

– Atragerea şi implicarea şcolarilor, elevilor, învăţătorilor şi profesorilor în concursul organizat în cadrul Olimpiadei de Benzi Desenate, ce are scopul de a stimula latura creativă şi de a transmite, prin lucrările de benzi desenate realizate, un mesaj prin desen şi text cu privire la olimpiadă şi spiritul olimpic.

-Promovarea şi mediatizarea rezultatelor la nivel naţional.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata