ONG-uri denunţă exporturile de tigri din Uniunea Europeană

Foto: digi24.ro
0

Exporturile de tigri născuţi în captivitate din Uniunea Europeană, sunt denunţate de unele ONG-uri care “stimulează cererea” ilegală pentru aceste animale protejate, însă căutate în unele ţări, în special din Asia, pentru presupuse lor proprietăţi medicinale, informează AFP.

Astfel, WWF şi ONG-ul specializat britanic Traffic abordează într-un raport subiectul exporturilor de tigri sau de părţi ale corpurilor acestor feline, din ţări UE, între 2013 şi 2017, pe baza cifrelor CITES (Convenţia privind comerţul internaţional cu specii de faună şi floră sălbatică pe cale de dispariţie), care autorizează reproducerea în captivitate şi comerţul anumitor specii în pericol de dispariţie, în conformitate cu reglementări stricte.

În ultimii cinci ani, exporturile directe au privit 103 tigri, în timp ce alţi 84 provenind din ţări terţe au fost reexportaţi din UE. Aceste exporturi au fost autorizate din motive comerciale, zoologice sau pentru circuri, în special către “ţări unde creşterea tigrilor alimentează comerţul ilegal cu această specie ameninţată, cum ar fi China, Thailanda şi Vietnam”.

Mai mult, comerţul “îngreunează aplicarea legii şi poate stimula cererea şi amplifica braconajul de tigri sălbatici”, a căror populaţie este estimată la mai puţin de 4.000 de exemplare în întreaga lume, susţin ONG-urile menţionate.

În perioada de referinţă, UE a raportat, de asemenea, 95 de confiscări de produse din părţi de tigru, marea majoritate (94%) medicamente.

Prin urmare, ONG-urile solicită UE să “recomande ţărilor membre să interzică comerţul cu ţări terţe cu tigri vii sau părţi de tigru”.

Momenten aceste ONG-uri recunosc că legile ţărilor studiate asigură, în general, o bună trasabilitate a animalelor captive, mai puţin după decesul acestora sau în cazul în circurile sau expoziţiile itinerante la care ajung sunt proprietari privaţi şi solicită ţărilor europene să înăsprească reglementările în această privinţă.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close