ONU prelungește cu încă un an misiunea în Afganistan

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite reînnoiește UNAMA și solicită recomandări privind colaborarea cu țara condusă de talibani.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a reînnoit Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) pentru încă un an, solicitând, de asemenea, recomandări cu privire la cea mai bună modalitate prin care comunitatea internațională își poate continua activitatea în țara condusă de talibani.

Consiliul format din 15 membri a adoptat joi în unanimitate două rezoluții, ambele elaborate de Emiratele Arabe Unite și Japonia.

Prima „subliniază importanța critică a prezenței continue a UNAMA” și a altor agenții ONU în Afganistan, care se află sub conducerea talibanilor de când grupul a preluat controlul Kabulului în august 2021.

Rezoluția de joi, care prelungește misiunea până pe 17 martie 2024, nu schimbă mandatul UNAMA, așa cum este definit în rezoluția de anul trecut, „în promovarea păcii și stabilității în Afganistan”.

A doua rezoluție îi cere secretarului general Antonio Guterres să efectueze o „evaluare integrată, independentă” a situației din țară și să raporteze către CSONU până pe 17 noiembrie cu „recomandări anticipative pentru o abordare integrată și coerentă în rândul politicilor relevante, actori umanitari și de dezvoltare”.

Raportul ar trebui să includă informații privind abordarea „provocărilor umanitare”, a drepturilor omului și în special a drepturilor femeilor și fetelor, minorităților religioase și etnice, securitate și terorism, narcotice, dezvoltare, provocări economice și sociale, dialog, guvernanță și statul de drept. ”, se spune în rezoluție.

„Suntem cu toții conștienți că situația din Afganistan este extrem de provocatoare și că opțiunile noastre sunt de fapt foarte limitate, dar status quo-ul nu este sustenabil”, a declarat ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la ONU, Lana Zaki Nusseibeh.

Ea a menționat că, având în vedere restricțiile înăsprite ale talibanilor asupra femeilor și fetelor, unii oameni, „inclusiv multe femei afgane”, au acuzat comunitatea globală că nu are o „strategie politică internațională coordonată” pentru a face față provocărilor din țară.

„Prin solicitarea acestei evaluări independente, consiliul ia un răspuns atent și măsurat la o criză dificilă, cu expertiză exterioară și gândire proaspătă”, a spus Nusseibeh.

Talibanii, care au preluat puterea în august 2021, când forțele conduse de SUA s-au retras din Afganistan după 20 de ani de război, declară că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea strictă a legii islamice.

Dar a interzis femeilor și fetelor să frecventeze liceul și universitatea, să viziteze parcuri și să lucreze pentru grupuri de ajutor.

CSONU și-a exprimat îngrijorarea în rezoluție cu privire la lipsa progreselor înregistrate de talibani în ceea ce privește așteptările sale.

Acesta a subliniat „importanța participării depline, egale și semnificative a femeilor și a susținerii drepturilor omului, inclusiv a celor ale femeilor, copiilor, minorităților și persoanelor aflate în situații vulnerabile”.

ONU și-a făcut cel mai mare apel de ajutor de țară, cerând 4,6 miliarde de dolari în 2023 pentru a oferi ajutor în Afganistan, unde susține că două treimi din populație – aproximativ 28 de milioane de oameni – au nevoie de el pentru a supraviețui.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata