ONU: Prima rezoluție globală privind inteligența artificială

De Jurnalul Național Actuale Politică Tech 85 citiri
4 min citire
În data de 21-03-2024, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat în unanimitate, prima rezoluție globală privind inteligența artificială pentru a încuraja protejarea datelor personale, monitorizarea AI pentru riscuri și protejarea drepturilor omului, au declarat oficiali americani.

Este o rezoluție fără caracter obligatoriu, propusă de Statele Unite și co-sponsorizată de China și alte 121 de națiuni şi a necesitat trei luni de negocieri. Aceasta pledează, de asemenea, pentru consolidarea politicilor de confidențialitate, au declarat oficialii.

Astfel, „Navigăm în ape agitate din cauza tehnologiei care se schimbă rapid, ceea ce înseamnă că este mai important ca niciodată să ne ghidăm după lumina valorilor noastre”, a declarat unul dintre înalții oficiali ai administrației, descriind rezoluția ca fiind „primul document cu adevărat global de consens privind IA”, transmite Reuters.

În plud, această rezoluție este cea mai recentă dintr-o serie de inițiative – dintre care puține sunt cu efect – ale guvernelor din întreaga lume pentru a modela dezvoltarea IA, pe fondul temerilor că aceasta ar putea fi folosită pentru a perturba procesele democratice, pentru a amplifica frauda sau pentru a duce la pierderi dramatice de locuri de muncă, printre alte prejudicii.

„Proiectarea, dezvoltarea, implementarea și utilizarea necorespunzătoare sau rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială … prezintă riscuri care ar putea … submina protecția, promovarea și exercitarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, se arată în decizie.

Rusia și China au votat în favoarea documentului

Întrebați dacă negociatorii s-au confruntat cu rezistență din partea Rusiei sau a Chinei – state membre ale ONU care au votat, de asemenea, în favoarea documentului – oficialii au recunoscut că au existat „multe conversații aprinse”. … „Dar ne-am angajat în mod activ cu China, Rusia, Cuba, alte țări care deseori nu sunt de acord cu noi în privința unor probleme”.

În plus, „Credem că rezoluția atinge un echilibru adecvat între promovarea dezvoltării, continuând în același timp să protejeze drepturile omului”, a declarat unul dintre oficiali, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

În luna noiembrie, SUA, Marea Britanie și mai mult de o duzină de alte țări au dezvăluit primul acord internațional detaliat privind modul în care să mențină inteligența artificială în siguranță față de actori necinstiți, făcând presiuni pentru ca firmele să creeze sisteme de inteligență artificială care să fie „sigure prin proiectare”.

UE a aprobat deja luna trecută un acord provizoriu

Europa este înaintea Statelor Unite, legislatorii UE adoptând luna aceasta un acord provizoriu pentru a supraveghea tehnologia, apropiindu-se de adoptarea primelor norme din lume privind inteligența artificială. Administrația Biden a făcut presiuni asupra legislatorilor pentru reglementarea AI, dar un Congres american polarizat a făcut puține progrese.

Casa Albă a încercat să reducă riscurile pe care le prezintă IA pentru consumatori, lucrători și grupuri minoritare, consolidând în același timp securitatea națională printr-un nou ordin executiv în octombrie.

La fel ca guvernele din întreaga lume, oficialii chinezi și ruși explorează cu entuziasm utilizarea instrumentelor de inteligență artificială pentru o varietate de scopuri. Luna trecută, Microsoft a declarat că a prins hackeri din ambele țări care foloseau software-ul OpenAI susținut de Microsoft pentru a-și perfecționa abilitățile de spionaj.

Sursa – www.capital.ro