Pakistanul să-i judece pe cei care au atacat militari conform legii armatei: PM

De Jurnalul Național Actuale Externe 219 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Decizia guvernului vine pe fondul criticilor tot mai mari la adresa anunțului său anterior de a judeca toți protestatarii în temeiul legii draconice.

Islamabad, Pakistan – Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif a declarat că oamenii care au atacat proprietăți militare în timpul protestelor antiguvernamentale de la începutul acestei luni vor fi judecați conform legii armatei țării.

Țara de Sud-Asia cu arme nucleare a fost martoră la proteste mortale după arestarea dramatică a fostului prim-ministru Imran Khan, acuzat de corupție, de la un tribunal din capitala Islamabad, pe 9 mai.

În timpul detenției de 48 de ore a lui Khan, susținătorii săi au luat cu asalt vehicule și clădiri guvernamentale, inclusiv proprietăți militare, și au incendiat unele dintre ele. Cel puțin 10 persoane au fost ucise în cadrul demonstrațiilor și peste 4.000 au fost arestate.

Guvernul s-a angajat să zdrobească protestele folosind legea draconiană a armatei pakistaneze, despre care experții și grupurile de drepturi spun că le refuză cetățenilor un proces echitabil.

Pe fondul criticilor tot mai mari la adresa deciziei guvernului său de a judeca toți protestatarii în conformitate cu legea militară, Sharif a declarat duminică că persoanele care ar fi atacat proprietăți civile vor fi judecați în conformitate cu legile „anti-terorism”.

„Am luat niște decizii și am convenit ca acei civili implicați în atacarea instalațiilor civile să fie judecați în temeiul actului anti-terorism. Acei protestatari care au atacat instalațiile militare, îi vom încerca în conformitate cu legile relevante prevăzute în constituție”, a spus el în timpul unei reuniuni a Comitetului de Securitate Națională (NSC) în orașul Lahore, din est.

Organismele globale pentru drepturile omului precum Human Rights Watch și Amnesty International au cerut guvernului pakistanez să respecte drepturile persoanelor arestate în timpul protestelor.

Între timp, Khan, care conduce partidul Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), a condamnat represiunea guvernului împotriva partidului său și a susținătorilor acestuia.

Într-un interviu pentru CNN duminică, Khan a spus: „Se face totul pentru a ne dezmembra democrația”.

„Toată conducerea mea superioară este în închisoare”, a spus el pentru postul de televiziune din Statele Unite, adăugând că ar putea fi arestat și marți.

„Mă duc la Islamabad pentru o cauțiune marți și există șanse de 80% să fiu arestat. Nu există stat de drept”, a spus politicianul în vârstă de 70 de ani.

Khan a fost demis de la putere în aprilie anul trecut, după ce a pierdut un vot de încredere în parlament. De atunci, el a cerut alegeri naționale anticipate, altfel programate până în octombrie anul acesta.

Șeful PTI a susținut în repetate rânduri că guvernul se înțelege cu armata puternică pentru a-l ține departe de procesul electoral.

„Îngrijorarea mea este că nici atunci (în octombrie) nu vor fi alegeri decât dacă sunt clare că partidul meu nu câștigă”, a spus el.

Cu toate acestea, Khan a adăugat că „nu a avut niciodată o problemă” cu armata. „Cum poți câștiga luându-ți propria armată? Este o victorie pirică”, a spus el pentru CNN.

Sursa – www.aljazeera.com