PATRES va fi şi patronatul prosumatorilor şi doreşte o organizaţie a acestora

162

În prezent, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES va fi şi patronatul prosumatorilor, iar actualii şi viitorii prosumatori sunt invitaţi să-şi unească forţele într-o voce comună şi să adere la organizaţia care le va apăra interesele.

„PATRES este un susţinător activ şi vehement al prosumatorilor, iniţiind de-a lungul timpului o serie de demersuri pentru promovarea acestora. Începând cu 2018 s-au făcut paşi importanţi pentru sprijinirea prosumatorilor, şi anume: permiterea injecţiei în reţea, eliminarea autorizaţiei de construire, eliminarea impozitului pe venit şi obligaţia de a deveni PFA, simplificarea parţială a procedurilor de racordare, deschiderea programelor AFM Casa Verde si Electric-Up. Pentru a veni în continuare în sprijinul lor, organizaţia noastră patronală a decis să-şi extindă activitatea, oferind posibilitatea persoanelor fizice şi juridice care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, precum şi viitorilor prosumatori să adere la PATRES. Ne angajăm astfel să promovăm şi să apărăm interesele prosumatorilor în România”, afirmă Viorel Lefter, preşedinte PATRES.

În momentul de faţă, actualii şi viitorii prosumatori sunt invitaţi să-şi unească forţele într-o voce comună aderând la PATRES. Adunarea Generală a organizaţiei patronale a aprobat modificarea statutului organizaţiei pentru a se permite extinderea activităţii. Prosumatorii, membri PATRES, vor face parte dintr-un grup distinct de cel al producătorilor de energie din surse regenerabile şi vor fi reprezentaţi în conducerea Organizaţiei de un vicepreşedinte desemnat de către aceştia.

În contextul financiar, pentru persoanele fizice – actuali şi viitori prosumatori – PATRES nu va percepe o cotizaţie anuală.

„PATRES se angajează să continue demersurile pentru sprijinirea prosumatorilor pe toate planurile. Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut paşi importanţi, constatăm cu dezamăgire că programul derulat de AFM a avut şi are în continuare sincope majore, Electric-Up are, de asemenea, carenţe în ceea ce priveşte susţinerea sectorului HORECA şi a consumatorilor mici, iar unii operatori de distribuţie încă pun obstacole şi întârzie nejustificat racordarea prosumatorilor. Ca acţiuni prioritare în sprijinul prosumatorilor, vom cere în continuare simplificarea şi accelerarea procedurilor de racordare, vom milita pentru extinderea şi simplificarea programelor AFM Casa Verde şi Electric – Up, aplicarea legii 101/2020 şi, nu în ultimul rând, revizuirea preţului reglementat pentru injecţia în reţea, preţ momentan complet neatractiv din punct de vedere economic”, precizează Martin Moise, primvicepreşedinte PATRES.

Actual, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componenţă 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1.800 MW, ce reprezintă investiţii în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de euro.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner