Patru morți într-un împușcătură la petrecerea de aniversare „Sweet 16” din Alabama

De Jurnalul Național Actuale Externe 204 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Cel puțin patru persoane au fost ucise și 28 de rănite într-o împușcătură la sărbătoarea zilei de naștere a „Sweet 16” din Statele Unite, potrivit rapoartelor poliției și mass-media.

Unii dintre răniți au fost grav răniți în timpul împușcăturii din micul oraș Dadeville, în statul Alabama, din sudul SUA, au anunțat duminică autoritățile.

Nu a existat niciun cuvânt oficial despre ce a dus la violența cu armele.

Autoritățile au spus că împușcătura a început sâmbătă la scurt timp după ora 22:30 (03:30 GMT), dar au refuzat să răspundă la întrebări sau să ofere detalii suplimentare în timpul a două conferințe de presă de duminică.

Sergentul Jeremy Burkett de la Alabama Law Enforcement Agency nu a spus dacă un suspect era în arest sau dacă anchetatorii știau despre vreo motivație.

Nu a oferit numele celor uciși.

„Vom continua să lucrăm într-un mod foarte metodic pentru a trece prin această scenă, pentru a analiza faptele și pentru a ne asigura că se face dreptate pentru familii”, a spus el.

Ziarul Montgomery Advertiser a raportat că una dintre cele patru persoane ucise în timpul violenței a fost un jucător de fotbal de liceu care se număra printre cei care participau la petrecerea de naștere a surorii sale „Sweet 16”, când un bărbat înarmat a deschis focul.

Ziarul, citând-o pe bunica victimei, l-a identificat pe adolescentul ucis drept Philstavious „Phil” Dowdell, despre care spunea că va absolvi în câteva săptămâni și plănuia să urmeze Universitatea de Stat din Jacksonville cu o bursă de fotbal.

„Era un copil foarte, foarte umil. Nu m-am încurcat niciodată cu nimeni. A avut întotdeauna un zâmbet pe buze”, a spus Anette Allen pentru ziar, numindu-l „un zâmbet de milioane de dolari”.

Mama lui Dowdell a fost printre cei răniți în timpul împușcăturii.

„Toată lumea este îndurerată”, a spus Allen.

„Toate inimile noastre ne doare”

Petrecerea avea loc în interiorul Mahogany Masterpiece Dance Studio, transformat dintr-o clădire veche de bancă situată la aproximativ o jumătate de bloc de primărie din Dadeville, un oraș de aproximativ 3.200 de locuitori. Scena a fost izolată duminică cu o bandă galbenă a scenei crimei.

Keenan Cooper, DJ-ul de la petrecere, a declarat pentru WBMA-TV că petrecerea a fost oprită pentru scurt timp când participanții au auzit că cineva avea o armă. El a spus că oamenii cu arme au fost rugați să plece, dar nimeni nu a plecat.

Cooper a spus că când împușcăturile au început o oră mai târziu, unii oameni s-au adăpostit sub o masă unde stătea el, iar alții au fugit.

Pastorul Jason Whetstone, care conduce Christian Faith Fellowship, a declarat că nepoata unuia dintre membrii bisericii sale a fost împușcată în picior și a fost operată duminică.

„Toate inimile noastre ne doare chiar acum. Încercăm doar să ne unim pentru a găsi putere și confort”, a spus Whetstone înainte de o priveghere interconfesională în parcarea Bisericii First Baptist.

Vărsarea de sânge din Alabama a marcat a treia împușcătură în masă de mare profil în tot atâtea săptămâni în sudul Statelor Unite, după izbucniri separate de violență mortală cu arme din Tennessee și Kentucky, care i-au determinat pe liderii locali să ceară măsuri mai stricte de control al armelor.

Dadeville însuși a fost zguduit de cel puțin o împușcătură anterioară în masă în august 2016, când un bărbat înarmat a rănit cinci persoane în timpul unei petreceri la o sală a Legiunii Americane, potrivit Montgomery Advertiser.

„La ce a ajuns națiunea noastră când copiii nu pot participa la o petrecere de naștere fără teamă?” Președintele Joe Biden a declarat duminică într-o declarație.

Biden a numit creșterea violenței cu armele din SUA „revoltatoare și inacceptabilă” și a îndemnat Congresul țării să adopte legi care să facă producătorii de arme de foc mai răspunzători pentru violența cu arme, să interzică armele de asalt și reviste de muniție de mare capacitate și să solicite depozitarea în siguranță a armelor de foc și verificări ale antecedentelor pentru vânzările de arme.

Superintendentul școlilor din județul Tallapoosa, Raymond Porter, a spus că luni va fi oferită consiliere în școlile din zonă și a cerut clericilor locali să ajute familiile să treacă prin situație.

„Vom depune toate eforturile pentru a-i mângâia pe acești copii și să nu pierdem din vedere faptul că aceștia sunt cei mai afectați de această situație”, a spus Porter.

Crimele din Dadeville au avut loc la cinci zile după ce un angajat al unei bănci a împușcat cinci colegi și a rănit alte nouă persoane la locul său de muncă din Louisville, Kentucky.

Pe 27 martie, trei copii de nouă ani și trei membri ai personalului au fost uciși la o școală creștină privată din Nashville, Tennessee, de un fost student.

Împușcăturile în masă au devenit obișnuite în SUA, cu peste 163 până acum în 2023, cea mai mare în acest moment al anului din 2016, potrivit Arhivei pentru violență cu arme.

Grupul nonprofit definește un împușcătură în masă ca fiind orice în care patru sau mai multe persoane sunt rănite sau ucise, fără a include trăgătorul.

Sursa – www.aljazeera.com