Pe măsură ce India devine cea mai populată națiune, Kerala îmbătrânește

De Jurnalul Național Actuale Externe 211 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
Când Vasanthi Baby, în vârstă de 82 de ani, aproape s-a împiedicat în timp ce cobora scările din casa ei din statul Kerala din sudul Indiei, ea a decis, împreună cu soțul ei, V Baby, în vârstă de 84 de ani, să se mute într-un centru de locuit asistată.

Cuplul se numără printre un număr tot mai mare de persoane din singurul stat îmbătrânit din India care se mută în unități specializate. Sunt mulțumiți de îngrijirea pe care o primesc: acces non-stop la asistente, compania liniștitoare a propriei generații și mese sănătoase, regulate.

„Există un sentiment de siguranță pe care doar putem ajunge aici”, a spus V Baby.

„Nu putem obține asta acasă.”

La fel ca milioane de alții din regiune, Baby, un profesor de matematică pensionat, și-a cheltuit economiile vieții construind o casă cu două etaje, cu mai multe dormitoare. A fost menit să dureze generații: fiul lor Sony ar fi trebuit să aibă și să-și crească familia aici, dar a emigrat în Emiratele Arabe Unite pentru muncă și pentru o calitate mai bună a vieții.

Vecinul și îngrijitorul Belief încuie poarta după udarea plantelor la casa lui V Baby, care locuiește în prezent cu soția sa la Signature Aged Care din Kochi, Kerala

În ultimii 60 de ani, procentul persoanelor de 60 de ani și peste din Kerala a crescut de la 5,1 la sută la 16,5 la sută – cea mai mare proporție din orice stat indian. Acest lucru face din Kerala o situație anormală într-o țară cu o populație în creștere rapidă, care va fi în curând cea mai populată din lume, cu 1,4 miliarde.

La doar 20 km (12 mile) distanță de centrul de locuințe asistate, în cartierul Mattancherry din capitala financiară a Kerala, Kochi, Zainaba Ali, în vârstă de 65 de ani, locuiește într-o cameră mică cu un acoperiș de azbest într-un colț al casei fiicei ei.

Ali și-a petrecut cea mai mare parte a tinereții lucrând în țări din Orientul Mijlociu ca femeie de curățenie, dar are puține economii de arătat pentru asta. După ce a dezvoltat artrită și o mulțime de alte afecțiuni care au făcut-o în imposibilitatea de a lucra, s-a întors în India.

„Primesc o pensie mică de la guvern, dar asta nu s-a realizat de luni de zile. Supraviețuiesc cu bunăvoința copiilor mei”, a spus Ali. Fiica ei nu lucrează, iar fiul ei este muncitor zilnic. „Chiar și cumpărarea de medicamente a devenit dificilă acum.”

În India, persoanele de peste 60 de ani au dreptul la o pensie de stat de aproximativ 1.600 de rupii (20 de dolari) pe lună, de obicei insuficientă pentru nevoile de bază. Înseamnă că mulți oameni în vârstă se bazează pe copiii lor dacă nu mai pot munci și nu au suficienți economii. În Kerala, unde există peste 4,2 milioane de bătrâni, poate fi greu pentru finanțele familiilor.

Inundațiile și valurile de căldură, ambele agravate de schimbările climatice cauzate de oameni, se adaugă la vulnerabilitatea persoanelor în vârstă din Kerala, a declarat Anjal Prakash, director de cercetare la Indian School of Business.

Kochi, în special, a suportat cea mai mare parte a pagubelor. O inundație dezastruoasă din 2018 a scufundat mari părți ale orașului. Lunile de vară devin din ce în ce mai calde și mai lungi, iar ploile devin mai neregulate și mai concentrate.

Prakash a spus că măsurile specifice de îngrijire a persoanelor în vârstă care au propriile nevoi și vulnerabilități sunt un „punct întunecat” în politica climatică.

„Înțelegerea nevoilor specifice ale seniorilor este primul pas în protejarea acestora. … Oamenii nu sunt instruiți să salveze bătrâni și copii”, a spus el.

Pensionarii merg într-o procesiune în timp ce sute se adună pentru o întâlnire anuală în Piravom, Kerala

Mișcarea tinerilor departe de stat înseamnă, de asemenea, mai puțini oameni care să aibă grijă de rudele lor mai în vârstă.

Poonam Muttreja, directorul executiv al Population Foundation din India din New Delhi, a subliniat un flux constant de migrație din Kerala de cel puțin 50 de ani. În anii 1960 și 1970, „a existat o migrație uriașă către Orientul Mijlociu, Africa de Est”. Mulți au mers în alte țări ca profesori sau asistente, o tendință care a continuat în vremuri mai recente, acum și în Europa și America de Nord, a spus ea.

Îmbătrânirea populației, combinată cu migrația generațiilor mai tinere, înseamnă că vor fi 35 de persoane de peste 60 de ani în stat pentru fiecare 100 de persoane în vârstă de muncă până în 2030, potrivit guvernului Kerala. Înseamnă că ar fi necesare mai multe facilități de îngrijire specializate, cu suficienți lucrători pentru a le angaja.

„Obținerea de angajați calificați este o mare provocare astăzi și aducerea de oameni din alte state nu funcționează întotdeauna din cauza barierelor lingvistice”, a spus Alex Joseph, administratorul administrativ al Signature Homes, centrul de viață asistată în care locuiesc Babys. Joseph a adăugat că obținerea de personal din Kerala este, de asemenea, dificilă, deoarece majoritatea dintre ei aspiră să emigreze în străinătate pentru muncă.

„Kerala trimite probabil mai multe asistente în restul lumii decât orice altă regiune din India sau din altă parte. Pentru a-i face să rămână aici și să lucreze aici pentru perioade lungi este extrem de dificil”, a spus el.

Demografia unică a statului în India se datorează scăderii fertilității și creșterii speranței de viață ca urmare a politicilor la nivel de stat. De când statul a fost format în 1956, Kerala a dat prioritate bunăstării sociale și a investit masiv în sănătatea publică și educație.

Rata de alfabetizare din Kerala este de 93%, comparativ cu 75% din India.

De asemenea, este singurul stat din India care are o rată a mortalității materne mai mică de unu la fiecare 100.000 de născuți vii.

În alte părți ale Indiei, în special în regiunile mai sărace din nord, statele au o populație mai mare, niveluri mai ridicate de corupție și alți factori care le fac să rămână în urmă în sănătate și educație, a spus Muttreja.

Dar, ca și Kerala, „statele din sudul Indiei au rate de fertilitate mai scăzute, deoarece au investit în alfabetizare, infrastructură de sănătate și planificare familială”, a spus Muttreja. Ea a estimat că state precum sudul Tamil Nadu ar putea vedea, de asemenea, tendințe asemănătoare Kerala pe termen lung și mediu.

Deși aceasta este o veste bună pentru majoritatea oamenilor tineri care lucrează, poate fi dificilă pentru generațiile mai în vârstă.

În ciuda comportamentului său vesel, Baby recunoaște că îi este dor de fiul său, dar este de acord că există o viață mai bună în altă parte.

„Nu pot să-i cer să rămână aici”, a spus el.

Sursa – www.aljazeera.com