Pensii mai mari în România de la 1 august

De Jurnalul Național Actuale Bani Economie 189 citiri
4 min citire
Veste bună despre pensii! Din luna august, o anumită categorie de salariați din România va putea avea parte de o majorare a pensiei. Totuși, asta nu înseamnă că le va fi majorată și vechimea. Despre ce este vorba?

Veste uriașă despre pensii! Nu vor avea vechime mai mare

Așadar, anumiți salariați part-time vor beneficia de plata unei contribuții mai mari la pensie și sănătate. Această majorare, susțin autoritățile, nu va duce la creșterea vechimii în muncă, dar le va acorda acestora un punctaj mai mare pentru stabilirea pensiei.

Noile modificări indică că angajatorii celor cu contracte part time vor trebui să transfere către bugetul de stat diferența dintre contribuțiile aferente timpului de lucru și cele raportate la salariul minim brut de 2.550 de lei pentru un contract de muncă full-time. Totuși, acest lucru trebuie făcut numai dacă salariul angajatului cu program redus de muncă este sub suma anterior precizată.

Cu toate că salariații vor avea o contribuție mai mare la pensie, asta nu înseamnă că aceștia vor avea și vechimea mai mare, afirmă autoritățile.

Amintim că Legea 263/2010 spune că vechimea în muncă este aceeași, indiferent de orele de muncă trecute în contract.

Salariații part time vor primi o pensie mai mare

De asemenea, există și vești bune. După ce noile modificări vor intra în vigoare, în luna august, anumiți salariați vor putea beneficia de o creștere a pensiei.

Mai exact, din luna august, angajații care primesc un salariu mai mic de 2.550 de lei brut vor primi, în cont, suma de 638 de lei, sumă ce se va calcula la punctajul lunar potrivit pensiei din sistemul public.

Prin urmare, salariații cu contracte part-time vor putea beneficia de o creștere a pensiei, dar nu se vor putea pensiona mai devreme decât arată legea.

Salariații se tem că și-ar putea pierde locul de muncă

Începând cu 1 august, intră în vigoare noi măsuri în țara noastră. Concret, de acum, angajatorii vor fi nevoiți să suporte diferența contribuțiilor în cazul angajaților cu contracte part-time, până la nivelul salariului minim brut pe țară.

În acest sens, au apărut temeri din partea salariaților cu astfel de contracte de muncă că și-ar putea pierde locul de muncă. Există însă niște recomandări de care aceștia ar trebui să țină cont.

De asemenea, primul lucru pe care salariații aflați într-o astfel de situație trebuie să îl facă este să verifice dacă se încadrează sau nu în excepțiile prevăzute de OG nr. 16/2022, care a introdus suprataxarea la part-time.

Precizăm faptul că suprataxarea nu se aplică în cazul elevilor sau studenților care muncesc. În plus, de această măsură sunt scutiți și ucenicii minori, însă și cei care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă.

Scutiți de suprataxare sunt și cei care au dizabilități, sau care pot lucra mai puțin de opt ore pe zi potrivit legii. În plus, în aceeași categorie avem și salariații care au încheiate mai multe contracte de muncă și remunerația totală depășește nivelul salariului minim brut pe țară.