Peste 23,5 tone de deşeuri colectate separat pe Litoral, în campania „Azi pentru Mâine pe Plajă”

De Jurnalul Național Lifestyle Monden 123 citiri
4 min citire
În cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului desfăşurat pe Litoral, „Azi pentru Mâine pe Plajă”, peste 23,5 tone de deşeuri au fost colectate separat la o iniţiativă sprijinită de 60 de parteneri HoReCa.

În aceste acţiuni de ecologizare a plajelor care s-au încheiat sâmbătă, 3 octombrie,  o acţiune de curăţare a plajei, în Constanţa şi Neptun, derulată cu sprijinul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, la care au participat voluntari Coca-Cola, CSR Nest şi ai ONG-urilor partenere ale proiectului, Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa şi Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului, Filiala Constanţa.

În actiunea de anul acesta, potrivit unui comunicat al iniţiatorilor campaniei, rezultatele proiectului susţinut de Fundaţia Coca-Cola şi implementat de Asociaţia CSR Nest le depăşesc pe cele de anul trecut, atât prin cantitatea de deşeuri colectată (mai mult decât triplu faţă de 2019), cât şi prin numărul de parteneri HoReCa atraşi în proiect (aproape dublu).

În contextul teritorial, anul acesta, proiectul a acoperit 17 kilometri de plajă (aproape 50% din litoralul românesc) şi a implicat amplasarea a 120 de containere de colectare a deşeurilor, pe trei fracţii.

„Ca urmare a iniţiativei de succes din 2019, un număr mare de operatori economici au fost interesaţi, anul acesta, să devină parteneri în proiect, pentru a implementa şi promova colectarea selectivă a deşeurilor. 60 de terase de pe litoral au amplasat infrastructura de colectare selectivă a deşeurilor pe plaje, oferită prin proiectul „Azi pentru Mâine”, participând, totodată, la iniţiativele de informare a turiştilor şi intrând într-o competiţie pentru a colecta cea mai mare cantitate de deşeuri. În proiect au fost incluse, astfel, 400 de persoane din management-ul şi personalul teraselor de pe litoral. Iniţiativele derulate pe litoral au avut, totodată, şi o componentă de informare a turiştilor. Astfel, 62.600 de persoane prezente pe litoral vara aceasta au fost expuse mesajelor de educare în ceea ce priveşte colectarea selectivă, prin materialele de comunicare ale proiectului. Proiectul a implicat şi 100 de voluntari în acţiunile de informare desfăşurate de-a lungul verii pe plaje. Totodată, la acţiunea de curăţare a plajelor desfăşurată în 3 octombrie, 50 de voluntari au reuşit să strângă 55 de saci cu deşeuri de pe două plaje, din Constanţa şi Neptun”, notează sursa citată.

În prezent, platforma „Azi pentru Mâine”, prin componenta dedicată colectării selective în comunitate, va oferi cetăţenilor, ONG-urilor şi instituţiilor publice din regiunea de Sud a României posibilitatea de a crea parteneriate cu autorităţile locale şi companiile private, astfel încât acestea să îşi unească forţele pentru a promova şi pune în aplicare sistemul de colectare separată a deşeurilor in vederea reciclării acestora.

În acelaşi timp, va fi reluat „Azi pentru Mâine în şcoală”, un proiect de educaţie derulat în rândul elevilor din ciclul gimnazial, din mediul urban, cu scopul de a creşte nivelul de înţelegere a importanţei colectării separate a deşeurilor şi reciclării acestora, la care se adaugă montarea de infrastructură de colectare separată în fiecare şcoală din proiect.

Aşadar asociaţia CSR Nest este o organizaţie românească, cu caracter apolitic, non-profit, înfiinţată în anul 2010, cu misiunea de a oferi soluţii şi servicii atât sectorului neguvernamental, cât şi celui corporatist prin promovarea responsabilităţii sociale în rândul societăţii civile şi al companiilor.

Iar Fundaţia Coca-Cola reprezintă ramura filantropică globală a Companiei Coca-Cola. Încă de la începuturile sale, în 1984, Fundaţia a acordat peste un miliard de dolari în granturi şi subvenţii pentru sprijinirea iniţiativelor dedicate construirii şi dezvoltării de comunităţi sustenabile în întreaga lume.