Peste 40.000 de curieri se transformă în agenţi ANAF

Ordinul prin care firmele de curierat trebuie să ofere ANAF informații cu privire la plățile în numerar a fost publicat în Monitorul Oficial. Așa, peste 40.000 de români care lucrează în companiile de curierat şi în cadrul Poştei Române vor raporta fiscului detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs (la livrare) pentru produsele comandate online.

Astfel că, peste 40.000 de curieri se transformă în agenţi ANAF. Practic, firmele de curierat vor trebui să completeze un formularul 395, „Declaraţie informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul naţional”. Acestă declarație se va depune, lunar, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe portalul e-guvernare. Datele vor fi păstrat de ANAF timo de cinci ani de la data primirii, urmând ca acestea să fie șterse automat după împlinirea acestui termen.

Firmele de curierat sunt obligate să transmită cătreANAF următoarele date:

-numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;

-datele de identificare a expeditorului;

-numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;

-adresele de expediție, respectiv livrare;

-contravaloarea bunului livrat.

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, spune că în acest mod vor fi blocaţi evazioniştii care aduc produse, le vând, iar ceea ce se plăteşte ramburs este „la negru”.

„Comerţul în țara noastră şi-a modificat modul în care se desfăşoară. Tot mai multă lume cumpără în sistemul online. Fiecare dintre noi am cumpărat cel puţin o dată de pe net, să folosim aşa, o expresie clasică. În analizele de risc pe care le fac colegii noştri de la Inspecţia Fiscală, am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse şi culmea, când căutăm acel expeditor, constatăm că nu există sau există dar nu declară aproape nimic. Şi atunci ne-am dat seama că există o nişă pe care au găsit-o evazioniştii, acest comerţ electronic. Aduc produse, le vând în sistem online, ceea ce se plăteşte cu cardul sau prin bancă şi îl înregistrează, ceea ce plăteşte ramburs, este la negru”, a precizat preşedintele ANAF.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata