Planul de schimbare judiciară care a condus Israelul la criză politică

De Jurnalul Național Actuale Externe 202 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Raportează că premierul Netanyahu își va opri planurile, după săptămâni de protest și demiterea ministrului său apărării.

Guvernul israelian este în criză din cauza diviziunilor legate de planurile controversate de revizuire a sistemului judiciar al țării.

Zeci de mii de israelieni au ieșit din nou în stradă duminică seara în proteste fără precedent, care au zguduit orașul de coastă Tel Aviv și Ierusalimul de Vest.

Manifestațiile au fost declanșate de decizia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a-și demite ministrul Apărării, Yoav Gallant, duminică seara, după ce acesta din urmă și-a exprimat opoziția față de modificările propuse de prim-ministru în sistemul judiciar.

Premierul trebuia să se adreseze națiunii luni dimineață, dar nu a făcut-o. Rapoartele presei israeliene au spus că se așteaptă că el va opri schimbările judiciare, dar membrii coaliției sale de guvernare de extremă-dreapta amenință să demisioneze, ridicând perspectiva unui colaps al guvernului.

De ce protestează israelienii?

Proteste mari săptămânale au avut loc la Tel Aviv de la începutul anului, după ce Netanyahu a anunțat planuri de a adopta modificări legislative despre care protestatarii și opoziția au spus că ar submina sistemul democratic al statului și vor diminua controalele și echilibrele.

Netanyahu și susținătorii săi spun că schimbările sunt necesare pentru a controla o justiție care deține prea multă putere. Modificările propuse ar limita puterile Curții Supreme de a se pronunța împotriva legislativului și a executivului, dând parlamentului israelian (Knesset) puterea de a anula deciziile Curții Supreme cu o majoritate simplă de 61 de voturi din 120.

O a doua propunere ar elimina Autoritatea Curții Supreme de a revizui legalitatea Legilor fundamentale ale Israelului, care funcționează ca constituție a țării. Reformele ar schimba, de asemenea, modul în care sunt selectați judecătorii de la Curtea Supremă, dând politicienilor puteri decisive în numirea judecătorilor. Care a fost răspunsul la demiterea ministrului apărării?

În prima disidență publică din cadrul guvernului lui Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și-a anunțat sâmbătă opoziția față de modificările judiciare într-o scurtă declarație televizată, spunând că „diviziunea din ce în ce mai adâncă” în Israel cu privire la această problemă „se infiltra în instituțiile militare și de apărare”. ” și a fost „un pericol clar, imediat și real pentru securitatea Israelului”.

A doua zi, Netanyahu l-a concediat pe Gallant, declanșând demonstrații uriașe în timp ce protestatarii aprindeau focuri de tabără, blocau autostrăzi și spargeau barierele metalice înființate de poliție duminică seara. Protestele de duminică au marcat o schimbare majoră, cererile protestatarilor trecând de la oprirea planului de schimbare judiciară la unele cerând înlăturarea lui Netanyahu. Principalul sindicat al țării, Histadrut, a anunțat că va impune o grevă generală și va opri țara complet dacă premierul nu își va retrage planul.

„Cred la o grevă generală”, a declarat preşedintele Histadrut, Arnon Bar-David, într-un discurs televizat. „Avem misiunea de a opri acest proces legislativ și o vom face”, a spus el, jurând că „continuăm să luptăm”. Luni dimineață, zborurile de pe aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv au fost oprite, potrivit presei israeliene, în timp ce lucrătorii aeroportului au intrat în grevă.

Care a fost răspunsul guvernului israelian?

Itamar Ben-Gvir, ministrul securității naționale al Israelului numit ca parte a noului guvern naționalist-religios de extremă dreaptă care a intrat în funcție la sfârșitul lunii decembrie, ar fi amenințat că va părăsi coaliția de guvernare dacă planul de revizuire judiciară va fi oprit. „Nu trebuie să oprim reforma sistemului judiciar și nu trebuie să ne predăm anarhiei”, a spus Ben-Gvir pe Twitter.

Ministrul Justiției Yariv Levin, din partidul Likud al lui Netanyahu, ar fi amenințat, de asemenea, că va renunța la coaliție. Alți doi membri ai Likudului – miniștrii Ron Dermer și Yoav Kish, împreună cu președintele partidului ultraortodox Shas, Arye Dery, și-au exprimat totuși sprijinul pentru oprirea planurilor.

Partidul Sionismului Religios, unul dintre partidele majore din coaliția de guvernare, a lansat o declarație în care spune că au fost „aleși în mod corespunzător și au primit un mandat clar de la popor pentru a restabili echilibrul democrației israeliene”.

„Îi datorăm majorității oamenilor să-și facă vocea auzită și să continue această corectare istorică importantă”, a spus partidul luni. Luni, președintele israelian Isaac Herzog i-a cerut lui Netanyahu să oprească planul. „De dragul unității poporului Israel, de dragul responsabilității, vă fac apel să opriți imediat procesul legislativ”, a spus Herzog pe Twitter.

Sursa – www.aljazeera.com