Poliția arestează un suspect în atacul casei turcești din New York

De Jurnalul Național Actuale Externe 134 citiri
4 min citire
Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a numit „terorist” pe atacatorul care a atacat cu ranga clădirea diplomatică a Turciei.

Poliția din Statele Unite a reținut un bărbat acuzat că a atacat cu o rangă sediul diplomatic al Turciei din New York și că i-a spart geamurile, au declarat autoritățile de aplicare a legii.

Arestarea de vineri a avut loc pe fondul condamnărilor oficialilor americani și turci. Președintele Recep Tayyip Erdogan a cerut autorităților americane la începutul acestei săptămâni să-l găsească pe autor, calificându-l drept „terorist”.

Departamentul de Poliție din New York l-a identificat pe suspect într-un e-mail către Al Jazeera ca fiind Recep Akbiyik, în vârstă de 29 de ani. El se confruntă cu mai multe acuzații, inclusiv tentativă de efracție, deținere criminală a unei arme, amenințări teroriste, răutăți criminale și amenințări, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției.

Posturile de știri turcești au raportat anterior că Akbiyik este un cetățean turc care a părăsit Turcia în urmă cu un an. Motivele lui rămân neclare.

Imaginile distribuite de agenția de știri de stat turcă Anadolu Agency au arătat un bărbat îmbrăcat în negru și purtând o pălărie lovind fațada de sticlă a clădirii cu o rangă, luni dimineața.

Unitatea, un zgârie-nori aproape de sediul Națiunilor Unite din Manhattan, este cunoscută sub numele de Casa Turciei. Acesta găzduiește consulatul turc în oraș și misiunea sa la ONU.

Atacul a avut loc cu aproape o săptămână înainte de turul tur al alegerilor prezidențiale dintre Erdogan și candidatul de opoziție Kemal Kilicdaroglu.

Turcii expatriați din New York au votat la alegerile de la Casa Turciei săptămâna aceasta. Votul în Turcia va avea loc duminică. Erdogan s-a clasat pe primul loc în runda de deschidere a voturilor de la începutul acestei luni, dar nu a reușit să obțină majoritatea necesară pentru o victorie totală.

Politicienii arată sprijin

Ca răspuns la atac, primarul New York-ului, Eric Adams, a vizitat luni Casa Turciei și s-a întâlnit cu diplomați turci în oraș.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei, a numit, de asemenea, incidentul un „atac odios” de luni.

„Ne așteptăm ca SUA să identifice imediat făptașii și să ofere protecția necesară pentru a asigura siguranța misiunilor noastre diplomatice. Gândurile mele sunt la colegii mei care lucrează fără încetare în străinătate pentru Turcia, inclusiv în această perioadă electorală”, a scris el într-un tweet la începutul acestei săptămâni, folosind ortografia oficială a Turciei a guvernului turc.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Serviciul său de Securitate Diplomatică colaborează cu forțele locale de aplicare a legii la investigație. „Condamnăm vandalismul”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller reporterilor.

Jeff Flake, ambasadorul SUA în Turcia, a denunțat și atacul.

Condamnăm vandalismul de luni împotriva Casei Turciei din New York. Lucrăm cu autoritățile locale de aplicare a legii la anchetă și pentru a apăra securitatea și siguranța acestor facilități și a diplomaților care lucrează acolo.

— Jeff Flake (@JeffFlake) 22 mai 2023

SUA și Turcia sunt aliați NATO, dar în ultimii ani au existat fricțiuni între cele două țări, inclusiv în privința sprijinului Washingtonului pentru grupurile kurde din Siria.

Pe fondul războiului Rusiei în Ucraina, Turcia a ajutat la negocierea unui acord pentru a continua exportul de cereale ucrainene, iar oficialii americani au subliniat în mod regulat importanța alianței sale cu Turcia.

Sursa – www.aljazeera.com